17 juli 2022: gezamenlijke dienst + makan patita


Fijne zomervakantie! Gisteren stond de dag in het teken van verbinding en dankbaarheid. En dat was het! Tijdens de gezamenlijke dienst met de Molukse kerken heeft dominee Toisuta dit goed belicht middels overdenking en toepasselijke liederen. Bij binnenkomst mochten de mensen een boodschap noteren waar je dankbaar voor bent of tegen wie je graag 'Dank je wel' zou willen zeggen. Hoe mooi is dat om dit met elkaar te delen! Deze werden vervolgens in de houten decoratiebomen bevestigd, omdat de boom in veel Bijbelverhalen terugkomt en omdat de boom symboliek staat voor kracht, wortels, groeien, ontwikkelen, etc. en dus van toepassing op ieders persoonlijke leven. De dienst begon met het lied 'Dit is de dag die de Heer ons geeft' waarbij de kinderen een vrolijk geluid mochten maken met muziekinstrumenten, er was aandacht voor de werkgroep NGNL60 die uit dankbaarheid voor hun (groot)ouders het lied Apuse getoond hebben en Quintus de Lima sprak tenslotte de mensen toe. Aansluitend was het een en al gezelligheid op het ontmoetingspleintje waar werd gegeten (makan patita), gezongen en gedanst en de kinderen vermaakten zich met het speelgoed uit de Zoembus. De quiz (vragen met een terugblik naar het verleden) deed menig hersenen kraken en nadat het tussen twee partijen 'uitgevochten' was, mochten de uiteindelijke winnaars een bamisoeppakket in ontvangst nemen.

Wij danken iedereen die gekomen zijn en zoveel heerlijkheden hebben meegenomen en het samen delen! Deze dag werd mogelijk gemaakt door de Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, de Molukse kerken Hoogeveen, het Alfa-college en de sessionband. Terima kasih! Wij wensen iedereen, of je nou rund-um-hause blijft of op vakantie gaat, een hele fijne zomervakantie! Stay safe!

24 mei 2022: Verwenmiddag ouderen


Nadat deze twee keer moest worden uitgesteld, kon gisteren de verwenmiddag voor onze ouderen (75+ en partners) plaatsvinden. Helaas was niet iedereen in de gelegenheid om te kunnen deelnemen, maar met een kleine 20 deelnemers was het een gezellige bedoeling!
De studenten van de schoonheids- en kappersopleidingen van het Alfa-college hebben onze ouderen lekker in de watten gelegd. Gezichtsbehandeling, hand- en nagelverzorging en een was- en knipbeurt. Heerlijk!
Voor velen was het ook vooral een gezellig weerzien onder het genot van een kopje koffie en thee met iets lekkers.
De studenten vonden het erg leuk om te doen. 'En omdat we niet vaak mensen met een donkere en oudere huid behandelen, was ook nog eens erg leerzaam’, geven de jongedames aan. ‘We konden zien dat de mensen hebben genoten. We vinden het fijn dat we dit voor deze Molukse ouderen hebben kunnen doen. Te meer omdat we de geschiedenis nu kennen. Zij en hun families hebben het nodige meegemaakt.’

De ouderen, de oudste wordt binnenkort 89 jaar, zijn zeer tevreden over de studenten. ‘Ze hebben het heel goed gedaan. We werden goed ontvangen, ze hebben ons lekker behandeld en gezellig een praatje met ons gemaakt. Het was erg mooi om ook iedereen weer te zien en te spreken. Bedankt organisatie!'
Deze activiteit stond mede in het teken van ’70 jaar Molukkers in Nederland’ en werd georganiseerd door Maluku Hoogeveen, met medewerking van Stichting Welzijnswerk en het Alfa-college.

 

11 Mei 2022

Samenwerking tussen Stichting Salawaku en Maluku Hoogeveen

 

Unaniem is er besloten om intensiever met elkaar samen te werken ... een frisse start!

 

N.a.v. de vele reactie, die we ter harte hebben genomen, op het bericht dat we de samenwerking met Stichting Salawaku aangaan hebben wij onderstaande punten om ruis en aannames te voorkomen: 

- MH valt/gaat niet onder de vlag van Stichting Salawaku

- MH houdt haar eigen organisatievorm, werkwijze en financiën

- De samenwerking omvat in eerste instantie de voorbereiding in aanloop naar het 60 jarig bestaan van de Molukse wijk Hoogeveen (Stichting Salawaku vervult louter een faciliterende rol).

- MH verleent, waar mogelijk, haar medewerking aan (ouderen)activiteiten van Stichting Salawaku en vice versa. 

 

4 mei 2022: Nationale Herdenking Hoogeveen

 

Onder grote belangstelling werd gisteren de 'Stille omgang' van de Dodenherdenking van de oorlogsslachtoffers in Hoogeveen gehouden. Dit gebeurde onder leiding van de Historische Kring Hoogeveen ism de gemeente Hoogeveen. Het startpunt was het verzetsmonument op het Raadhuisplein, met een welkomstwoord door Theo Osinga (voorzitter Historische Kring) en een korte toespraak door burgemeester Karel Loohuis. Aansluitend werden bloemen gelegd en het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging Wilhelmina.

De stoet voer naar de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg, waar leerlingen van basisschool Het Koraal een gedicht voordroegen. Bert Bosman en Aya Wolting legden namens de Historische Kring een krans.Bij het oorlogsmonument bij de Nieuwe Begraafplaats werden kransen gelegd:
- namens de Historische Kring Hoogeveen voor hen die ver van huis vielen voor onze vrijheid
- namens de Stichting Veteranen Hoogeveen & Omstreken voor de gevallen militairen, verzetsstrijders en anderen die door oorlogsomstandigheden in de jaren 1940-1945 hun leven verloren
- door de broers Mensen Jr. voor hen die in de jaren 1945-1950 het leven lieten in voormalig Nederlands Indië
- namens de Molukse gemeenschap voor de vaders en grootvaders, KNIL-militairen, die voor de Nederlandse driekleur ten strijde gingen
- namens Scouting Hoogeveen

Na het Signaal Taptoe, volgde twee minuten stilte en werd de ceremonie afgesloten met het Wilhelmus.

De bloememkrans namens de Molukse gemeenschap Hoogeveen ter nagedachtenis aan de KNIL-militairen werd financieel mogelijk gemaakt door:

De Lima Security ism Maluku4Maluku en Maluku Hoogeveen.

 

5 maart 2022: Hoogeveense Kuiertocht

 

Wat was het weer geslaagd én gezellig!! De vijfde editie van de Hoogeveensche Kuiertocht is weer een feit. Een deel van de route voer door de  Molukse wijk, waar we met muziek [] , zang [] , een kleine tentoonstelling, diaserie en een proeverij []  aandacht hebben gevraagd voor onze kleurrijke gemeenschap/cultuur en voor 70 jaar Molukkers in Nederland, als ode aan onze eerste en tweede generatie []  Het voelt goed dat we samen op deze manier bijdragen aan het voortzetten van ons cultureel erfgoed. []
De algehele organisatie lag in handen van Rotary Hoogeveen. Wij danken deze en in het bijzonder Henri Offerein, Eddy Seinen, Walraad Benjamins, Rolf Reinders en ProVision.

Ook een woord van dank aan de Smederijen en alle vrijwilligers[][]  : degenen die bij elkaar zo'n 3000 (!) hapjes en koekjes (de keuze was reuze!) hebben gemaakt, de Maranathakerk, de muzikanten (tangan kramp?) en degenen die hielpen met opbouwen en decoreren.
Dank aan alle wandelaars voor hun enthousiasme!

 

25 April 2022: Hari Proclamasi Hoogeveen

 

Vandaag stond de Molukse gemeenschap stil dat 72 jaar geleden de Republiek der Zuidmolukken (Republik Maluku Selatan) werd geproclameerd. Een belangrijk onderdeel en moment van samenkomst van de Molukse gemeenschap is de jaarlijkse viering ervan. De landelijke viering vond dit jaar plaats in de RAI Amsterdam.
Ook binnen de Molukse gemeenschap in Hoogeveen werd de proclamatie van 72 jaar RMS gevierd op het centrale ontmoetingsplein, met het hijsen van de RMS-vlag bij zonsopkomst. Eerst werd de vlag in top gehesen en vervolgens halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken. Daarna ging de Molukse vlag opnieuw in top en werd de proclamatie voorgelezen in het Maleis en het Nederlands, gevolgd door het zingen van het Molukse volkslied.

Gisteren werden bloemen gelegd bij het monument in de Molukse wijk en aansluitend vond er een kerkdienst plaats (zie eerdere berichtgeving). 

Vanavond werd de vlag om 18.00 uur gestreken.

Jongerengroep Mari Bersatu verzorgde tegen een kleine vergoeding het ontbijt.

Bovenstaande namens de Molukse organisaties in Hoogeveen.

 

8 April 2022: SELAMAT HARI PASKAH


Wij hebben weer korte huisbezoekjes afgelegd (helaas troffen we niet iedereen thuis) en daarbij smakelijke paasattenties uitgedeeld aan onze ouderen om hen fijne Paasdagen te wensen.

Komend weekend is het Goede Vrijdag, waar het lijden en het sterven van Jezus Christus herdacht wordt. Met Pasen staan we stil bij de weg die Jezus is gegaan, een moment van inkeer en bezinning.

Ook binnen de Molukse gemeenschap worden de deelname aan het Heilig Avondmaal en Pasen op een respectvolle manier ervaren en beleefd. Als blijk van waardering naar onze (groot)ouders die deze christelijke handeling/ritueel voortzetten en over hebben gedragen aan de volgende generaties maken wij een diepe buiging.

Selamat Hari Paskah! Fijne Paasdagen!

(Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Welzijnswerk Hoogeveen  )

8 April 2022: Gebedswandeling
Maranathakerk Hoogeveen


In het kader van de Week van het gebed, vond vanavond een gebedswandeling plaats.
Deze voer langs een aantal kerken, waar onder ook de Maranathakerk in de Molukse wijk in Hoogeveen. De start was in de kerkzaal van het Leger des Heils, vervolgens de Baptistengemeente de Schutse, Nieuw-Apostolische Kerk, De Vredehorst, Maranathakerk, Vrije Baptistengemeente De Brug en terug naar de
het startpunt.
Bij elke stop werd ca. 10 minuten in acht genomen voor een bidstond en uitreiken van een kaars, als teken van Gods licht in deze wereld.
Vanavond waren vertegenwoordigers van de Molukse kerken hierbij aanwezig.
De gekozen tekst was Jesaja 61 : 1 - 7

18 december 2021: Kerstbakjes Domesta

 

Gisteren en vandaag werden aan de bewoners in de Molukse wijk fraai opgemaakte kerstbakjes (verzorgd door De Gier Bloemen) uitgedeeld. In deze tijd van corona een teken om eenieder een hart onder de riem te steken tijdens de feestdagen. Ook bij de families die het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen van hun dierbaren.
De kerstbakjes werden met veel dankbaarheid en waardering ontvangen.
Deze geweldige actie is mogelijk gemaakt door Domesta Woningbouw, met medewerking van Stichting Welzijnswerk en Maluku Hoogeveen.

3 oktober 2021: HARI PERINGATAN ORANG TUA2 NASIONAL
Nationale Ouderendag


Vrijdag 1 oktober jl. was het de Nationale Ouderendag.
Maluku Hoogeveen heeft ook dit jaar hier aandacht aan besteed dmv korte huisbezoekjes met een smakelijke attentie.

De compilatie betreft foto's van de ouderen die thuis waren (niet iedereen afgebeeld) en bereid waren te poseren.
Een dag met een lach, omdat we onze ouderen koesteren, en een traan, omdat we sinds het begin van dit jaar afscheid moesten nemen van een aantal ouderen.

Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door het bakteam en de Smederijen, waarvoor onze dank! 

25 september 2021: PESTA! Feest!


Rame-rame in de Molukse wijk Hoogeveen
Verkoop food , non-food  en drinken , tombola , live muziek  en DJ's 

Zien we jou straks ook? Gezellig! 

Organisatie: Jongerengroep Mari Bersatu

2019: IN LIEFDEVOLLE HERINNERING

 

Op de laatste dag van het jaar blikken we niet alleen terug wat 2019 ons gebracht heeft, maar ook van wie we afscheid moesten nemen. We noemen hun namen, zodat ze altijd blijven voortleven in onze harten en gedachten :

Bung Okto Sabono, tante/oma Jo Laturake-Metiarij, Dylano Ratuhaling, usi Christien Djirlauw-Louhenapessy, usi Ada Ninkeula-Scholing, Soraya Louhenapessy, tante/oma Mia Lesimamuaja-Amahoru en bung Alex Liklikwatil.

 

'Those we love will never leave us...

They will stay forever in our heart'

 

(De gepubliceerde foto's zijn afkomstig van de familie zelf of uit het archief van Maluku Hoogeveen. Derhalve beschikken we niet over foto's van allen die ons ontvallen zijn of op verzoek van familie geen foto's te publiceren).

28 December 2019:

Molukse gemeenschap presenteert zich tijdens Hoogeveense Kuiertocht

De vierde editie van de Hoogeveensche Kuiertocht kan weer de boeken in als een zeer geslaagd evenement. De 2500 deelnemers liepen een route van ongeveer 6 door een deel van Hoogeveen. Daarbij genoten zij van vele bezienswaardigheden. Bijna aan het einde van de route liepen de wandelaars door het Molukse stichtingsgebouw waar we ons, als Molukse gemeenschap, mochten presenteren. Mede in het kader van overdracht en het behouden van een stukje erfgoed hebben we geprobeerd een beeld te geven waar de Molukse gemeenschap zich mee bezighoudt op het gebied van onder andere religie, cultuur, muziek, sport, talent en ondernemerschap. Tevens maakten we van de gelegenheid gebruik om ook aandacht te vragen voor de Molukken die sinds september geteisterd worden door aardbevingen.

 

Wij danken alle vrijwilligers, muzikanten en deelnemers voor hun inzet en medewerking.

Stichting Salawaku bedankt dat we gebruik konden maken van het gebouw.

Lof en waardering voor Rotary Hoogeveen voor de organisatie.

Maar bovenal dank aan alle wandelaars voor de interesse, het delen van mooie en warme verhalen ('Kennismaken? Is toch eigenlijk niet nodig?' Ik had vroeger verkering met ....! 'Wát een mooie cultuur hebben jullie!' 'Doe ..... de groeten, we hebben vroeger heel wat kattenkwaad uitgehaald!'), uw glimlach, een dansje, uw begrip én uw donatie tbv de getroffenen van de aardbevingen op de Molukken. Deze zal vandaag aangeboden worden tijdens de kerkdienst en de speciaal daarvoor bestemde collecte.

Hartelijk dank en graag tot volgend jaar!

Terima kasih!

 

8 November 2019: WAARDERING VOOR DE MANTELZORGER

Morgen is het de landelijke Dag van de Mantelzorg. In Hoogeveen vond deze vandaag in het Alfa-college voor de 20ste keer plaats. Zo'n 150 mantelzorgers werden in het zonnetje gezet met een heerlijke verwendag. Van een knipbeurt tot een schoonheidsbehandeling en met workshops bloemschikken, kerstdeco maken, linedance, chocoladeflikken maken, zingen en nog véél meer!

De workshops werden verzorgd door eigen docenten en medewerkers en een aantal workshopleiders van buiten de school.

Na de uitgebreide lunch, verzorgd door de studenten Horeca, werd er een presentatie over de nieuwbouw gehouden en aansluitend was er een theatervoorstelling van Omdenken.

De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje en ontvingen de mantelzorgers een goodiebag mee naar huis.

De organisatie lag wederom in handen van het ALFA-COLLEGE en CONTACTPUNT MANTELZORG HOOGEVEEN, met medewerking van SWW, Mantelzorg Vitaal, gemeente en een aantal, ook Molukse, vrijwilligersorganisaties.

Mantelzorg OVERKOMT je

Vrijwilligerszorg KIES je

Meer informatie : www.mantelzorghoogeveen.nl

 

4 oktober 2019: Ouderendag

Vrijdag 4 oktober jl. was het de Nationale Ouderendag. Een dag waarop de organisatie jaarlijks vele wensen van ouderen in vervulling laten gaan.

Maluku Hoogeveen stond ook dit jaar stil bij de ouderendag door korte huisbezoekjes bij de Molukse ouderen af te leggen, voor een praatje, een knuffel, een kopje thee en/of een kort gebed én rozen, .. een klein gebaar maar met grote betekenis.

De afbeeldingen betreffen foto's van de bewoners die we bij de huisbezoeken aantroffen (niet iedereen afgebeeld) en bereid waren te poseren.

 

"Zoek geen grote woorden, als een klein gebaar volstaat" <3

 

28 september 2019: MULTICULTUREEL FESTIVAL

Wie maakt ons los!

 

De zon schijnt, er is zang, dans, muziek én er zijn diverse lekkernijen! Samen kleuren wij Hoogeveen in! Kleurt u mee? Tot straks in de Tamboerpassage.

TERIMA KASIH!

Bedankt!

Wát een geslaagde dag was het vandaag op de laatste zónnige Pulledag in Hoogeveen! Op een paar hapjes na, waren we uitverkocht! Vele bekenden hebben we mogen begroeten bij onze kraam en hebben we weer nieuwe contacten opgedaan.

Wij danken iedereen die lekkernijen heeft afgenomen met een gezellig praatje, het delen van verhalen en daarmee hebben aangetoond Maluku Hoogeveen een warm hart toe te dragen. Door de verkoop van Ind./Molukse lekkernijen is Maluku Hoogeveen van mening de bezoekers niet alleen (nader) kennis te laten maken met verschillende hapjes en smaken en ervan te laten genieten, maar ook bij te dragen aan een stukje overdracht van ons cultureel erfgoed <3

 

Ook een woord van dank aan Organisatieburo Wildro, Damesmodezaak De Knip en Livera Lingerie, Bad- en Nachtmode. And last but not least de kook- en facilitaire ploeg die achter de schermen hun medewerking hebben verleend.

 

Graag zien we een ieder weer op zaterdag 28 september tijdens het Multicultureel Festival in de Tamboerpassage, waar Maluku Hoogeveen (tevens onderdeel van de organisatie) als standhouder met diverse hartige en zoetige lekkernijen aanwezig zal zijn.

Nogmaals dank en graag tot zaterdag 28 september!

 

 

25 mei 2019: Benefietwalk Assen - De Punt

Bij Café "het Trefpunt" konden wandelaars voor de 5 km zich aanmelden.

Maluku Hoogeveen verzorgde de uitgifte van de lunchpakketten.

11 Mei 2019: EAT & GREET en optreden Massada

Gisteravond ging het dak eraf bij cultureel centrum Het Podium! Bezoekers genoten van het optreden van Massada, de Nederlands-Molukse band, die al meer dan dertig jaar binnen- en buitenlandse podia bestijgt. Tot de laatste noten gingen de voetjes van de vloer op de Latijns-Amerikaanse ritmes en percussierock, overgoten met een Moluks sausje, zoals de band het omschrijft.

Daarbij ontbraken bekende hits als Sayangé, Dansa en Sageru uiteraard niet. Voor vele bezoekers was het een gezellig weerzien en kijken we uit naar een volgende feestelijke gelegenheid.

Voorafgaand aan het optreden was er een Eat & Greet met de bandleden en hebben zo'n 30 gasten gebruik gemaakt van dit arrangement o.l.v. Maluku Hoogeveen.

Wij danken het Podium voor de samenwerking, de gasten die genoten hebben van het 3-gangen menu en uiteraard de bandleden en crew van Massada voor de gezellige sfeer en het geweldige optreden.

Terima kasih en sampai bertemu lagi!

17 April 2019: Paasattenties

Zo vlak voor Pasen brengt Maluku Hoogeveen de Molukse ouderen paasattenties.

 

MALUKU HOOGEVEEN 2018 > 2019

 

Het jaar 2018 loopt tegen het einde en kijken we even terug wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht.

Zoals elk jaar is ook 2018 voor een ieder een jaar geweest met bijzondere, mooie, leuke en soms ook verdrietige momenten.

We hebben nieuwe contacten mogen leggen en nieuwe ideeën opgedaan.

Wat fijn dat we dit jaar ook nieuwe bewoners welkom mochten heten, maar tegelijkertijd hebben we ook afscheid moeten nemen van (oud-)bewoners, hetzij door verhuizing hetzij door overlijden.

We zijn dankbaar dat we eigen initiatieven en activiteiten hebben georganiseerd en ook onze naam hebben mogen verbinden aan externe activiteiten en projecten.

Dankbaar zijn we dat deze allemaal mede mogelijk werden gemaakt door instanties en organisaties binnen ons netwerk en veelal met hulp van vrijwilligers, waarvoor onze hartelijke dank!

Wij voelen ons gezegend dat we onze werkzaamheden kunnen uitvoeren en voortzetten die we beschouwen als een stukje cultureel erfgoed op het pad dat onze (groot)ouders voor ons hebben uitgezet.

Wederom spreken wij onze waardering en respect uit naar onze ouderen van de eerste generatie, waarvan er nog enkelen in ons midden zijn en de tweede generatie ouderen steeds meer hun plaats gaan innemen. Ook aan hen een woord van waardering en respect.

 

Maluku Hoogeveen dankt een ieder voor zijn/haar bijdrage en medewerking, in welke vorm dan ook, in het afgelopen jaar 2018. Dat we dit weer in goede harmonie mogen voortzetten in het nieuwe jaar 2019.

Maluku Hoogeveen mengucapkan banyak terima kasih atas pertolongan semua sukarelawan2nya dalam tahun 2018. Semoga bekerja sama lancar ini akan dilanjuktkan dalam tahun 2019.

 

"Laten we dus, in de tijd die ons nog rest, voor iedereen het goede doen"

(Galaten 6 : 10)

 

Wees lief voor elkaar. Ook in 2019.

 

Madju!

 

(De gepubliceerde foto's zijn afkomstig uit het archief van Maluku Hoogeveen. Derhalve beschikken we niet over foto's van allen die ons ontvallen zijn. In ons jaarboekje worden hun namen echter wel vermeld).

 

KERST BIJ KLOK

Zoals menig Hoogevener weet, is Tankstation "Tank Bij Klok​ "méér dan een tankstation alleen.

Naast de Shell-producten en FuelSave brandstoffen en een ruim assortiment aan gekoelde dranken, snoepgoed, chocolade, cadeau-artikelen en fraaie boeketten, beschikt Tankstation Klok ook over een stijlvolle en gezellige lunchroom. ​Dagelijks worden er versgebakken broodjes met verse producten geserveerd. En kunt u er prima terecht voor heerlijke Mocca D'Or koffie waaronder , Latte Macchiato, Cappuccino of Espresso. ​​Gisterenavond hebben we met een gezelschap genoten van nieuwe gerechten die de familie Klok op de kaart heeft staan. Voor deze gelegenheid heeft de familie Klok onze ouderen en alleengaanden als 'buren' uitgenodigd, wat wij zeer waarderen.​

​Ewout ​ & Diet Klok hebben samen met hun crew hun best gedaan en ons laten genieten van hun gastvrijheid en het heerlijke eten.​

"We kunnen allemaal wel naar de klok kijken, maar maak vooral TIJD voor elkaar"​

Familie Klok & crew, terima Kasih!​

(Ivm de beperkte tijd zijn de afgelopen twee dagen zowel ouderen als een groot deel van alleengaanden benaderd. Een deel was niet in de gelegenheid of troffen wij thuis niet aan).

 

Sint Maarten

Wat een opkomst weer dit jaar! Wat zijn er veel kinderen langs de deuren geweest bij de bewoners in de Molukse wijk in Hoogeveen.
En wat fijn dat velen gehoor hebben gegeven om een lichtje te branden zodat de kinderen wisten dat ze konden aanbellen.
Rond 17.30 uur verzamelden de eerste kinderen met hun ouders om aan hun 'snoeptoer' te beginnen.
Gewapend met tas en veelal een zelfgemaakte lampion trokken de kinderen al zingend van deur tot deur. En dat werd beloond met snoep, chocola, chips, fruit en Molukse koekjes. Gelukkig hadden we de weergoden mee en hoefden de capuchons niet op.

Sint Maarten 2018 werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Welzijnswerk Hoogeveen.

 

NATIONALE OUDERENDAG 2018

Vrijdag 5 oktober jl. was het de Nationale Ouderendag. Een dag waarop de organisatie jaarlijks vele wensen van ouderen in vervulling laten gaan.
Maluku Hoogeveen stond ook dit jaar stil bij de ouderendag door korte huisbezoekjes bij de Molukse ouderen af te leggen, voor een praatje, een knuffel, een roos en een cadeautje, .. een klein gebaar met een groot effect.

De afbeeldingen betreffen foto's van de bewoners die we bij de huisbezoeken aantroffen (niet iedereen afgebeeld) en bereid waren te poseren.

"Aandacht maakt alles een stukje mooier"

 

 

 

MULTICULTUREEL FESTIVAL HOOGEVEEN 2018

De Tamboerpassage is wederom een succes geweest!

Het thema dit jaar was de verbondenheid in Hoogeveen te vieren.

En die verbondenheid ... dat was goed te merken!

Diverse nationaliteiten waren op zondag 30 september vertegenwoordigd in zang, dans, muziek en eten. Maluku Hoogeveen, tevens deel van de organisatie, heeft net als vorig jaar deelgenomen als standhouder en waren de warme snacks en koek-cakes binnen mum van tijd uitverkocht. Ook was er veel belangstelling voor de Molukse (gebruiks)voorwerpen en accessoires die werden tentoongesteld. Vele verhalen van vroegen en herkenning werden met ons gedeeld.

Wij danken allen die iets hebben afgenomen, voor de belangstelling, de verhalen die met ons gedeeld werden en vooral uw glimlach! Organisatie bedankt en graag tot volgend jaar!

 

 

BURENDAG 2018

Het Oranjefonds had wederom geld beschikbaar gesteld voor onze Burendag, het jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Een dag van gezellige samenzijn en iets goed voor elkaar doen. Op het ontmoetingspleintje in het hart van de Molukse wijk in Hoogeveen werd een onderdeel voetbaltoernooitje gehouden o.l.v. FC Tunas en vermaakten de kinderen zich op het springkussen. I.v.m de onstuimige weersomstandigheden bleven de partytenten in de doos en verhuisden we de knutselactiviteiten, de bingo en de gezamenlijke BBQ naar wozoco Ama Ina. De bewoners hadden die middag he terras verfraaid met plantenbakken en deze voorzien van nieuwe plantjes.

Wij danken alle aanwezigen voor hun belangstelling en deelname en vooral voor het gezellig samenzijn en het delen van hun verhalen.

Burendag Molukse wijk Hoogeveen werd mede mogelijk gemaakt door FC Tunas, Ama Ina/Noorderbrug, SWW, wijksmederij Venesluis en De Compaen.

(Ideeën voor Burendag 2019? Deel ze met ons! In voorbereiding en/of in uitvoering)

 

PESTA! 2018

De zesde editie van Pesta! Maluku Hoogeveen is weer een feit!

De foyer van De Tamboer was zaterdagavond het decor van een gezellige feestzaal gevuld met dansende, zingende en vooral lachende mensen! Organisatie Maluku Hoogeveen hield haar jaarlijkse Pesta! ( = feest) en mocht wederom vele bezoekers van heinde en verre welkom heten. Voor wie (nader) kennis wilde maken met een stukje Molukse cultuur was tijdens dit feestelijke gebeuren aan het goede adres.

Uit respect voor de ...ouderen was het eerste deel van het programma voor hen gereserveerd. Na een warm ontvangst en het nuttigen van een heerlijke Molukse maaltijd werden zij getrakteerd op een optreden van menari-tifagroep Ina Kura Ama die twee traditionele dansen opvoerden onder begeleiding van de tifa (trommel) en totobuang (gong). De band Suka Sama Suka (vertaald : wederzijds plezier) zorgde voor nostalgische sfeer met traditionele liedjes uit grootmoeders tijd.
Special guests dit jaar waren Justine Pelmelay (Eurovisie songfestival) en Jimi Bellmartin, een Molukse entertainer die sinds de jaren 70 actief is en een graag geziene gast op grote feesten en evenementen.
De avond werd afgesloten met een spetterend optreden van de voor deze gelegenheid samengestelde formatie Ladies of Soul Maluku, naar het concept van de nationale Ladies of Soul. Zowel Maleistalige als Engelstalige meezingers kwamen voorbij en zorgden immer voor een goed gevulde dansvloer.

Uiteraard ontbraken deze avond de stands met heerlijke hapjes en maaltijden niet en wist menig lekkerbek de weg naar hen te vinden. Verder waren er diverse merchandise verkrijgbaar en brachten vele bezoekers ook een kijkje in de exporuimte die ingericht is met een aantal ontwerpen van enkele Molukse kunstenaars en artistiekelingen. De expositie is nog tot augustus toegankelijk.

Organisatie Maluku Hoogeveen kan ook dit jaar tevreden terugkijken op Pesta! 2018, dat wederom mede mogelijk werd gemaakt door gemeente Hoogeveen, De Tamboer (Rudie, Henny en barpersoneel dank dank dank!), Lekker bij Ewout Klok, HJP Bestratingen Arjan Prijs, Slagerij Bianca Koster, De Hoogeveense Markt, Rademaker's Poeliersbedrijf Hoogeveen, Bloemenshop Vergeet Me Niet en fam. A. Eiromkuy en de inzet van vrijwilligers.

Terima Kasih!

 

MULITICULTURELE MARKT MEPPEL 2018

 

Wederom op initiatief van organisatie "Wereld van Vrouwen", waar Maluku Hoogeveen reeds enige jaren goed contact mee onderhoudt, werd er vandaag i.s.m. Herberg 't Plein in Meppel weer een multiculturele markt gehouden.
Vele culturen uit de Drentse regio waren vertegenwoordigd en elk met hun eigen heerlijkheden. Bij de stand van Maluku Hoogeveen namen de loempia's, pasteitjes, koek/cakes, etc. gretig aftrek en waren deze aan het einde van het evenement uitverkocht!
Wij danken de organisatie, passanten, mede-standhouders en (vele bekende!) bezoekers en eigenaar Jaap en medewerkers van Herberg 't Plein voor hun aankopen, verhalen, glimlach en zeggen wederom graag : tot de volgende keer!

HARI PROCLAMASI 2018

Woensdag 25 april jl. vierde de Molukse gemeenschap dat 68 jaar geleden de Republiek der Zuidmolukken (Republik Maluku Selatan) werd geproclameerd. Een belangrijk onderdeel en moment van samenkomst van de Molukse gemeenschap is de jaarlijkse viering ervan. De landelijke viering vond voorgaande jaren altijd plaats in Den Haag, de laatste jaren wordt deze in Apeldoorn gehouden. Ook binnen de Molukse gemeenschap in Hoogeveen werd de proclamatie van 68 jaar RMS gevierd. Met het hijsen van de RMS-vlag bij zonsopkomst, gepaard met veel militair ceremonieel, werd het officiële startsein gegeven voor de activiteiten die op het programma stonden.

Een dag eerder legden de jongerengroep bloemen met bij het monument in de Molukse wijk en aansluitend vond er een kerkdienst, met als thema "recht en gerechtigheid" (Psalm 33 : 5) plaats, als eerbetoon aan de eerste generatie.

Geroepen door de klanken van de tifa, Molukse trommel, verzamelden woensdag in alle vroegte vele bewoners van de Molukse gemeenschap en belangstellenden in Hoogeveen zich op de centrale ontmoetingsplaats in de Molukse woonwijk. Daar werd ceremonieel de vlag eerst in top gehesen en vervolgens halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken. Daarna ging de Molukse vlag opnieuw in top en werd de proclamatie voorgelezen in het Maleis en het Nederlands, gevolgd door het voordragen van een gedicht en het zingen van het Molukse volkslied. ’s Middags stonden er diverse creatieve kinderactiviteiten op het programma, waar zo'n 40 kinderen (!) aan hebben deelgenomen. Aan het begin van de avond werd de Molukse vlag wederom ceremonieel gestreken en gingen de avondactiviteiten verder in het stichtingsgebouw.

De viering van 68 jaar RMS in Hoogeveen is een samenwerking tussen de 25 april groep, Salawaku, de Molukse kerken en Maluku Hoogeveen.

 

HEEL HOOGEVEEN BAKT 2018

Ondanks de warme zonnestralen en veel mensen liever een plaatsje op het terras namen, hebben we gisteren vele bekenden en belangstellenden welkom mogen heten in overdekt winkelcentrum De Tamboerpassage in Hoogeveen. Hier vond voor de derde keer "Heel Hoogeveen Bakt" plaats, georganiseerd door de ondernemers aldaar. Vele creatieve taartenbakkers uit Hoogeveen en omstreken waren aan het bakken geslagen. De taarten werden op smaak, samenstelling, originaliteit en uiterlijk beoor...deeld door een vakkundige jury. Naast de taartenbakwedstrijd werd er ook een cupcakewedstrijd voor de kinderen gehouden en waren er standhouders aanwezig. En ook dit jaar was Maluku Hoogeveen weer van de partij en wisten velen onze kraam met zoete en hartige lekkernijen te vinden. Ruim voor sluitingstijd konden we onze spullen opruimen, want de loempia's, pasteitjes, sponscake, spiku zigzagcake en wingko babat (kokoskoek) waren uitverkocht!

Wij danken de organisatie en alle ondernemers van Winkelcentrum Tamboerpassage die het bakfestijn weer mogelijk hebben gemaakt en uiteraard dank aan allen die snacks/koek/cake hebben afgenomen, voor de gezelligheid en belangstelling. Graag tot volgend jaar!

 

PAASATTENTIES 2018 VOOR DE OUDEREN

Onlangs hebben we paasattenties uitgedeeld aan de eerste generatie van (en aan de echtgenotes van wijlen) de Molukse ouderen om hen fijne Paasdagen te wensen.
Op Goede Vrijdag, waar het lijden en het sterven van Jezus Christus herdacht wordt door het eten van brood en het drinken van wijn als een gedenkteken voor Zijn dood, nemen velen deel aan het Heilig Avondmaal.
Met Pasen staan we stil bij de weg die Jezus is gegaan, een moment van inkeer en bezinning. Na de opstanding ...van Jezus is doodgaan voortaan niet meer het einde van het leven: christenen geloven dat Jezus de dood heeft overwonnen.
Ook binnen de Molukse gemeenschap worden de deelname aan het Heilig Avondmaal en Pasen op een respectvolle manier ervaren en beleefd. Als blijk van waardering naar de eerste generatie die deze christelijke handeling/ritueel voortzetten en over hebben gedragen aan de volgende generaties maken wij een diepe buiging. Met een kort huisbezoek en overhandiging van een Paasattentie wensen wij hen en hun families fijne Paasdagen.

Woorden van dankbaarheid en bemoediging en hun zegen hebben we van de ouderen mogen ontvangen, waarvoor we hen zeer erkentelijk zijn.

Selamat Paskah! Fijne Paasdagen!

 

28 MAART 2018 PAASACTIVITEIT

 

Ondanks de paar regendruppels op 28 maart jl, vonden de kinderen het vanmiddag niet erg om eieren te zoeken rondom het pleintje. Terug in de kerkunit kregen de eieren een mooi kleurtje. Sommigen lieten het verven voor wat het was, want een eitje pellen en meteen opeten smaakte prima!
Er werd geknutseld en gekleurd met tussendoor wat drinken en wat lekkers. De middag werd afgesloten met warme vers gebakken pannenkoeken.

Met dank aan de koster van de Maranathakerk, SWW, de aanwezige ouders v...oor de medewerking en uiteraard de kinderen voor hun komst en deelname.

Vrolijk Pasen!

10 MAART 2018 NL DOET!

In tegenstelling tot de weersomstandigheden van vorige week was het gisteren een perfecte zonnige dag met een prima temperatuurtje om de handen uit de mouwen te steken!
Tijdens NLdoet (weekend van vrijdag 9 en zaterdag 10 maart), de grootste nationale dag waarop organisaties diverse vrijwilligersklussen uitvoeren, vonden er in heel het land verschillende werkzaamheden plaats. Zo ook in de Molukse wijk in Hoogeveen. De aanvraag om het ontmoetingsplein, het hart van de Molukse... wijk, op te knappen werd ook dit jaar door het Oranjefonds goedgekeurd en konden materialen en benodigdheden voor deze dag aangeschaft worden.
Gezamenlijk, van jong tot en met oud, hebben we het hele plein en de omliggende grasvelden en paden aangeveegd, de betegeling rondom de vlaggenmast en het monument schoongemaakt, rommel en tuinafval opgeruimd, onkruid gewied, de bloembakken weer voorzien van nieuwe planten, vogelhuisjes geplaatst, een basketbalring opgehangen, genoten van een koffie, thee met wat lekkers en de dag afgesloten met broodjes knakworst en patatjes.

Het is geweldig om te zien dat deze groep vrijwilligers de Molukse wijk en erfgoed, waar o.a. nog ouderen van de eerste generatie wonen, een warm hart toedraagt en zich voor deze dag hebben ingezet. Al dan niet op de dag zelf, dan wel in de voorbereiding. Getuige de respect- en eervolle manier waarop de (schoonmaak)werkzaamheden werden uitgevoerd, ook bij en rondom het monument en de vlaggenmast, waar jaarlijks op 25 april ceremonieel de Molukse vlag wordt gehesen en bloemen worden gelegd, bevestigt het gevoel van respect voor onze (groot)ouders en voor datgene waar we voor staan en zijn.

Nu het ontmoetingsplein weer 'summer proof' is, maken wij graag van de gelegenheid gebruik een ieder, die zich op het plein begeeft, te verzoeken RESPECTVOL om te gaan met de materialen en beplanting op en rond het pleintje, de gemaakte rommel en afval te deponeren in de daarvoor bestemde AFVALBAKKEN en de BEHOEFTE VAN UW HOND in een plastic zakje te doen en thuis AF TE VOEREN.

Wij danken een ieder die in de voorbereiding en op de dag zelf zijn/haar medewerking heeft verleend, dat we samen deze dag hebben doorgebracht en zien uit naar de volgende activiteit.

NLdoet 2018 in de Molukse wijk is geïnitieerd door Maluku Hoogeveen en mede mogelijk gemaakt door SWW, Kaum Ama Ama, beheerscommissie Maranathakerk, smederijgroep Venesluis, Noorderbrug (Ama Ina) en uiteraard de vrijwilligers en bewoners!

 

PRAKTISCHE BASISCURSUS MALEIS 
Sadap!

Zoals reeds eerder aangekondigd is de praktische basiscursus Maleis onlangs gestart. Na een aantal afzeggingen konden de personen die in eerste instantie niet geplaatst konden worden alsnog afgelopen zaterdag starten.
De komende acht zaterdagen gaan de groepen verder werken om de Maleise taal (beter) te leren spreken en schrijven.

...

De praktische basiscursus Maleis wordt verzorgd door docent en auteur oom/bung drs. Otjep Rahantoknam en is een initiatief van Mannengroep Kaum Ama Ama en in nauwe samenwerking met de Smederij, Muhabbat, Maluku Hoogeveen en Chr. basisschool het Palet.

(De groep kinderen van 10+ start in april)

IN GESPREK MET DE WETHOUDER 14 FEBRUARI 2018

 

Als onderdeel van zijn jaarlijkse wijkbezoeken deed wethouder Jan Steenbergen de Hoogeveense wijk Venesluis, waar ook de Molukse wijk deel van uitmaakt, aan.
In buurtcentrum Het Oor waren, naast wijkagent De Lange en de opbouwwerker, ook vertegenwoordigers van enkele actieve organisaties in de wijk Venesluis aanwezig.
Om na te gaan wat er leeft, wat er speelt en wat goed of niet goed gaat, werd er van gedachten gewisseld over de ontwikkelingen in ...de wijk op het gebied van wonen, welzijn, bedrijvigheid, leefbaarheid, gezondheid, verkeersveiligheid, etc.
Een waardevolle bijeenkomst waar aandachtspunten werden belicht en actiepunten worden uitgezet en opgepakt.

 

Bedankt!

 

START CURSUS MALEIS 10 FEBRUARI 2018

Zaterdag 10 februari jl. is de praktische basiscursus Maleis officieel gestart. Geweldig dat er zóveel mensen (van heinde en verre) zich hiervoor hebben aangemeld! Dusdanig dat de groep tieners pas in april zal gaan starten.
Tijdens de eerste cursusdag verwelkomden we de groep van 8- en 9-jarigen, vervolgens de eerste groep volwassenen en aansluitend de tweede groep (in principe één groep, maar in tweeën gesplitst).
De komende 10 weken gaan de groepen werken om de Maleise (b...asis)taal onder de knie te krijgen en/of op te krikken. Het Maleis (ook wel Bahasa Melayu genoemd) is voor de één makkelijker te ontvangen en te begrijpen, maar lastig om terug te spreken. Maar dat zal na 10 weken wel anders zijn!
Tijdens de cursus zal zowel het schrijven als het spreken van het Maleis behandeld worden. Ook het lezen en het luisteren komen aan de orde.
Wij wensen alle cursisten veel succes en vooral veel plezier! Sadap!

De praktische basiscursus Maleis wordt verzorgd door docent en auteur oom/bung drs. Otjep Rahantoknam en is een initiatief van Mannengroep Kaum Ama Ama en in nauwe samenwerking met de Smederij, Muhabbat, Maluku Hoogeveen en Chr. basisschool het Palet.

 

EMPOWERMENT SESSIE 3 FEBRUARI 2018

Sinds het begin van hun buurtproject 'Sterk' (2010-2011), aansluitend het filmproject Maluku Cinema (2012-2015) en daaropvolgend de theatertours, hebben The Brothers Timisela Henry Timisela Joshua Timisela altijd veel support mogen ontvangen. Tijdens hun 'empowerment-sessie' in aanloop naar de Masterclass "Op Eigen Kracht", geven zij graag een terugkoppeling en om hun ervaringen te delen. In de hoop dat het tot inzichten mag leiden en elkaar hiermee te inspireren. Gisteren de...den zij Hoogeveen aan en hebben de aanwezigen aandachtig geluisterd naar hun inspirerende verhaal!
De gebroeders vertellen op eigen wijze hoe bijvoorbeeld de Molukse cultuur invloed heeft gehad (en nog steeds) op datgene wat zij deden en doen, over het hebben van zelfvertrouwen om je doel te kunnen bereiken, over opgeven, maar tegelijkertijd niet teveel in de achteruitspiegel te blijven kijken. "De eerste generatie moeten we blijven eren, door in onze toekomst te investeren"

Wij danken de gebroeders Timisela voor hun inspirerende woorden, de belangstellenden voor hun aanwezigheid en inbreng en Henri Klok en usi/tante Henny Munster voor de samenwerking en het mede mogelijk maken van deze middag.

Ook interesse in een empowerment-sessie van de gebroeders Timisela? Neem dan contact met hen op (site of Facebook)

 

VERBINDINGSFESTIVAL 2018

Zaterdag 20 januari opende burgemeester Karel Loohuis het Verbindingsfestival op het bordes van het Raadhuis. Hij onthulde samen met basisschoolkinderen een bord en werd hiermee het Raadhuisplein omgedoopt tot Verbindingsplein.
Het festival is op initiatief van Inwonersgroep Bestuurlijke Vernieuwing, om te laten zien dat er veel meer mogelijk is dan de meeste mensen denken. Ruim 1500 inwoners gingen gisteren met elkaar de verbinding aan tijdens het Verbindingsfestival met het... motto 'We gaan een brug bouwen'. Een letterlijke brug die het stadscentrum verbindt met het Raadhuis. Samen met de inwoners, ondernemers en organisaties gaan wij Hoogeveen nóg mooier maken, dichter bij elkaar te brengen en inwoners meer ruimte bieden om hun initiatieven mogelijk te maken.
Er waren kinderactiviteiten, de scouting en de jeugdbrandweer waren aanwezig en er kon geproefd worden van de heerlijke lekkernijen bij de verschillende culturele standjes. De reacties waren louter positief!

 

Na afloop konden bezoekers hun mening over het festival delen, waar de organisatie zich de komende dagen over gaat buigen.
Wij danken de organisatie Martin Peelen en alle bezoekers voor het hun bezoek, hun belangstelling en het delen van hun verhalen.

Graag tot de volgende verbinding!

 

Zondag, 17 december 2017

KERSTATTENTIES voor de ouderen

Zondag 17 december jl. heeft Maluku Hoogeveen korte huisbezoekjes gebracht aan de ouderen (niet allemaal afgebeeld) en kerstattenties uitgedeeld om hen een Zalig Kerstfeest en een goed en gezond nieuwjaar te wensen.
Woorden van dankbaarheid en bemoediging en hun zegen hebben we van de ouderen mogen ontvangen, waarvoor we hen zeer erkentelijk zijn.

De kerstattenties werden mede mogelijk gemaakt door AS, waarvoor dank!

Zaterdag, 11 November 2017

SINT MAARTEN @ Molukse wijk Hoogeveen

Wat een opkomst! Wat zijn er weer veel kinderen langs de deuren geweest bij de bewoners in de Molukse wijk in Hoogeveen.
En wat fijn dat veel bewoners ook dit jaar weer gehoor hebben gegeven om een lichtje te branden zodat de kinderen wisten dat ze konden aanbellen.
Om 17.30 uur arriveerden de eerste kinderen op het pleintje en werden ze in groepjes verdeeld zodat er in elke straat een groepje kon beginnen. Rond 18.00 uur sloten nog mee...r kinderen aan en klonken de vele varianten van het Sint-Maarten-lied door de straten!
Gewapend met tas en veelal een zelfgemaakte lampion trokken zo'n 70 kinderen al zingend van deur tot deur. En dat werd beloond met snoep, chocola en mandarijntjes. Veel bewoners hadden wederom veel moeite gedaan om boterhamzakjes royaal te vullen met lekkers.
Het was een frisse avond, maar gelukkig bleef het droog. Voor wie daar zin in had was er ter afsluiting van de avond een bekertje warme chocolademelk.

 

DAG VAN DE MANTELZORG 2017

Vandaag vond wederom de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg plaats. Zo ook in Hoogeveen en werd deze gehouden in het Alfa-college, mede mogelijk gemaakt door medewerkers en studenten. Ruim 140 mantelzorgers hebben diverse workshops gevolgd, genoten van een heerlijke lunch, een rondleiding gehad bij de technische opleidingen en afgesloten met een djembé-sessie. Naast dat ook Molukse mantelzorgers aan deze dag hebben deelgenomen, verleenden tegelijkertij...d Molukse organisaties en vrijwilligers uit Hoogeveen hun medewerking.
De organisatie lag in handen van CPM Hoogeveen, SWW Hoogeveen en het Alfa-college.

Wanneer ben je mantelzorger?
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald. Er is GEEN sprake van mantelzorg bij vrijwilligerswerk (mantelzorg overkomt je, vrijwilligerszorg kies je).

Meer informatie?
Kijk op www.mantelzorghoogeveen.nl of neem contact op via contactpunt@mantelzorghoogeveen.nl (06-10928031) of mail@kaumamaama.nl. Organisatie Kaum Ama Ama onderhoudt goede contacten met de gemeente Hoogeveen, SWW en Muhabbat m.b.t. Molukse mantelzorgers.

MANTELZORG DOEN WE SAMEN

 

Vrijdag, 27 oktober 2017

MULTICULTURELE AVOND MEPPEL 2017

Op initiatief van organisatie "Wereld van Vrouwen", waar Maluku Hoogeveen reeds enige jaren goed contact mee onderhoudt en gezamenlijke activiteiten heeft opgezet, werd i.s.m. Herberg 't Plein in Meppel afgelopen vrijdag een multiculturele avond gehouden.
Tien culturen uit de Drentse regio waren vertegenwoordigd en elk met hun eigen heerlijkheden. Bij de stand van Maluku Hoogeveen namen de loempia's en de ajam ritja-ritja gretig aftrek en waren deze, samen met de pisang goreng (baka bana!), spekkoek en de sponscake aan het einde van het evenement uitverkocht!
Wij danken de organisatie, alle passanten, mede-standhouders en bezoekers en "Jaap" van Herberg 't Plein voor hun aankopen, verhalen, glimlach en zeggen graag : tot de volgende keer!

 

 

 

NATIONALE OUDERENDAG 2017

Vrijdag 6 oktober jl. was het de Nationale Ouderendag. Een dag waarop de organisatie jaarlijks vele wensen van ouderen in vervulling laten gaan. Maluku Hoogeveen stond hier vorig jaar ook bij stil om het feit dat toen 65 jaar geleden onze Molukse (groot)ouders voet op Nederlandse bodem zetten. Ook de (groot)ouders die 55 jaar geleden vanuit Papoea Nieuw Guinea naar Nederland repatrieerden.
Waren het vorig jaar zonnebloemen die we uitreikten, om hen 'in het zonnetje' te zetten, dit jaar hebben wij rode rozen uitgedeeld. Een roos is niet alleen een stijlvolle bloem die heerlijk ruikt, een rode roos staat o.a. ook symbool voor liefde, warmte, hartstocht en levenskracht.
De afbeeldingen betreffen foto's van de bewoners bij wie we thuis op bezoek zijn geweest (aantal niet thuis ivm vakantie) en bereid waren te poseren. Ivm de privacy van de cliënten, bezoekers en medewerkers van dagbesteding Bahtera (onderdeel van woon- en zorgcentrum De Westerkim) zijn hier geen foto's van gemaakt.

Met dank aan Rolf de Gier van De Gier Bloemen, elke zaterdag op de markt in Hoogeveen.

(I.v.m. het sterfgeval en uit respect voor de familie in rouw hebben we gemeend de rozen op een later tijdstip uit te reiken)

 

Zondag, 1 oktober 2017

MULTICULTUREEL FESTIVAL GESLAAGD
Voor herhaling vatbaar!

Gezellig weerzien, ontmoeten, smullen en genieten kwamen vanmiddag allemaal voorbij tijdens het multicultureel festival in De Tamboerpassage in Hoogeveen.
De vele culturen die Hoogeveen rijk is, werden vandaag (en dan nog niet eens allemaal!) gepresenteerd door middel van zang, dans, muziek, demo's en uiteraard lekker eten. De bapao's, cucurs, lumpers, broodjes sate en broodjes rendang namen gretig aftrek en waren aan het eind van de middag uitverkocht! Ook voor de stand waar de Molukse cultuur werd gepresenteerd aan de hand van enkele gebruiksvoorwerpen en accessoires was veel belangstelling. Dank daarvoor!

Wij danken de organisatie en zeggen het nogmaals : voor herhaling vatbaar!

Zaterdag, 23 september 2017

BURENDAG

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september, dus vandaag! Burendag is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.
Zowel Maluku Hoogeveen als de Beheerscommissie hadden een buurtactiviteit aangemeld bij de organisatie het Oranjefonds. Deze heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld waarmee middelen aangeschaft konden worden.
De kerkunit werd voorzien van afsluitbare luiken en het centrale ontmoetingsplein werd ontdaan van onkruid en afval en de grote bakken werden weer voorzien van nieuwe plantjes. Tussendoor werd er gezellig geluncht en eindigde de dag met een barbecue op het plein en bingo in wozoco Ama Ina.
De opkomst was niet hoog, mede doordat er vandaag meerdere activiteiten en feesterijen staan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het was een gezellig en waardevol samenzijn. Bedankt!

Burendag Maluku Hoogeveen en Beheerscommissie werd mede mogelijk gemaakt door:

het Oranjefonds, SWW, Wijksmederij Venesluis en Noorderbrug (Ama Ina).

 

Zaterdag, 29 juli 2017

Kwaku Festival

Ondanks de regenbui aan het begin van de avond die maar niet leek op te houden, hebben we genoten van de Molukse dag tijdens het Kwaku Festival in Amsterdam.
Organisaties Maluku Hoogeveen en Pemuda Bunga Maluku kunnen terugkijken op een geslaagde dag. Fijn dat we de samenwerking hebben gezocht en een gezamenlijke busreis hebben kunnen organiseren.
Iedereen in de bus werd voorzien van een 'lunchpakket' en was het gezellige reis naar onze hoofdstad.
We hebben genoten van alle z...ang-, dans- en muziekgroepen en gesmuld van het lekkere eten dat bij de vele standhouders verkrijgbaar was. Maar bovenal was het weer een gezellig weerzien met de zovele bekende gezichten die naar het zomerse evenement waren gekomen.

Wij danken de organisatie en alle betrokkenen van Kwaku Festival, iedereen die van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om met de bus mee te reizen, chauffeurs Jan en Jan, SWW en zien uit naar de volgende samenwerking met Pemuda Bunga Maluku uit Assen. Madju!

 

Zondag, 18 juni 2017

Ibadah Syukur (Dankdienst)

In navolging op PESTA! werd zondag 18 juni jl. een dankdienst gehouden in de Maranthakerk. We hebben geluisterd naar de overdenking van dsa. Nussy, waar 'geduld' centraal stond. Aan de dienst werkten mee : Ismaël de Lima (Lied : "Jezus, ik wil U bedanken") en Gospel Vocal Group Rohani Suara Rebana. De dankdienst werd mogelijk gemaakt door NGPMB mrt '53.

Na de dienst was er tijd om na te praten onder het genot van koffie, thee en lekkers.

Maluku Hoogeveen dankt een ieder die aan deze dienst zijn/haar medewerking heeft verleend.

Zaterdag, 17 juni 2017

Pesta! 2017

Pesta is feest in het Maleis en dat was het gisteren! Organisatie Maluku Hoogeveen Gita Lopulisa, Delailah de Lima, Helena Liklikwatil, Rosa de Queljoe-Leasa Warisan Jajan Serba Ada hield i.s.m. De Tamboer, evenals vorig jaar een geslaagde Pesta! Uit respect en eerbied voor de eerste generatie Molukkers in Hoogeveen begon de feestelijke dag voor hen met een warme maaltijd en aansluitend bingo, wat de ouderen altijd erg leuk vinden. Terwijl de standhouders zich voorbereiden en hun verkoopwaar uitstalden, gingen tegelijkertijd de kinderactiviteiten (verboden voor papa's!) van start en kon er geknutseld worden. Buiten stond voor de kinderen een springkussen opgesteld, dus was het schoenen uit en springen maar!
De exporuimte met de diverse kunstwerken van (oud) Molukse Hoogeveners werd eveneens goed bezocht en is nog tot en met 14 juli te bezichtigen.
Presentator, de ons alom bekende Bert Tahitu, presenteerde het feestprogramma aan elkaar ("Lopen we uit? Sudah, geeft niks. Komt wel goed") en waagde eveneens een paar danspassen op de dansvloer. Het avondprogramma werd geopend door menarigroep Nona Nona Amboina uit Assen. De meisjes zijn in de leeftijd van 5 t/m 9 jaar, van de 4e en 5e generatie en worden begeleid door Hanna Soumeru Metiarij. Na hun uitvoering van de 'menari lenso' werden tantes en oma's uit het publiek uitgenodigd om met de kleine danseresjes mee te doen. Toen was het de beurt aan Edo & Friends uit Assen en Groningen en brachten, tot groot genoegen van de ouderen, traditionele lagu-lagu Maluku ten gehore.
Na muziek werd de dansvloer vrijgegeven voor een demonstratie voor Pencak Silat Panca Asas uit Hoogeveen/Emmen o.l.v. Mas Dennis Dörfel. Deze lichtte na de demonstratie toe wat deze Indonesische zelfverdedigingskunst precies is en waarvoor deze staat.
De band Reggie Nije & Friends, die daarna volgde, zorgde voor een volle dansvloer gevuld met usi's en tantes die spontaan de Yospan inzetten. Geweldig! Om de beentjes even de rust te gunnen werd in de pauze een loterij gehouden, waar diverse sponsoren vele gebruiksartikelen en maar liefst 15 dozen bamisoep (beschikbaar gesteld door Toko Alkim) beschikbaar hadden gesteld. Presentator Bert verzocht elke keer iemand uit het publiek om het winnende lotnummer te trekken ('Met je linkerhand!'). Menig bezoeker werd verblijd met o.a. bakspullen, chocofondueset, schalenset, glazenset, fotolijsten, handmixer, massage-apparaat en een tweepersoons-dekbed. Na de tweede set van Reggie & Friends sierden de danseressen van menarigroep Gardenias de dansvloer en voerden drie dansen, o.a. dansa liling, op. Daarna werd het publiek uitgenodigd om met hen mee te dansen. Terwijl de band Alley Usmany Unitly and Friendz hun voorbereidingen troffen zorgde Djms Porter (Melanie Sahusilawane) voor de door haar samengestelde beats op de draaitafel. Toen slotact Alley and Friendz het podium betraden gingen bijna alle voetjes van de vloer. Van lagu lagu, oldies en top 40 hits. Het swingde de pan uit!

Gezien de opkomst, het enthousiaste publiek, de reacties en de gezellige sfeer kunnen we ook dit jaar weer terugkijken op een zeer geslaagd feest en zal PESTA! ook in 2018 een vervolg krijgen (noteer zaterdag 16 juni 2018 alvast in je agenda!). Maluku Hoogeveen dankt een ieder voor hun deelname, aanwezigheid (van heinde en verre!), gezelligheid, complimenten en alle lovende woorden. Een speciaal woord van dank voor Rudie Reinders en alle medewerkers van Cultureel Centrum De Tamboer voor de fijne en prettige samenwerking, de sponsoren, Sohi Audio Rental, de mannen van de Security, de vrijwilligers tijdens de kinder- en ouderenactiviteiten, alle standhouders, presentator/host bung/oom Bert Tahitu, Menarigroep Nona Nona Amboina, Edo & Friends, Pencak Silat Panca Asas, Reggie & Friends, Menarigroep Gardenias, DJ MS Porter en topmuzikanten Alley and Friendz. Mede door jullie bijdrage hebben wij samen PESTA! weer tot een succes kunnen maken.

PESTA! 2017 en de expositie zijn mogelijk gemaakt door De Tamboer, SWW, Berendsen Textiel, Domesta, Alfa-college, Toko Alkim, Hoomark, H.J. Prijs Bestratingen en anderen die Maluku Hoogeveen een warm hart toedragen.

Nogmaals TERIMA KASIH - hartelijk dank en graag tot de volgende activiteit van Maluku Hoogeveen. Madju!

 

Dinsdag, 25 april 2017

Viering Hari Proclamasi

Op dinsdag 25 april jl. vierde de Molukse gemeenschap dat 67 jaar geleden de Republiek der Zuidmolukken (Republik Maluku Selatan) werd geproclameerd. Een belangrijk onderdeel en moment van samenkomst van de Molukse gemeenschap is de jaarlijkse viering ervan. De landelijke viering vond voorgaande jaren altijd plaats in Den Haag, de laatste jaren wordt deze in Apeldoorn gehouden. Ook binnen de Molukse gemeenschap in Hoogeveen werd de proclamatie van 67 jaar RMS gevierd. Met het... hijsen van de RMS-vlag bij zonsopkomst, gepaard met veel militair ceremonieel, werd het officiële startsein gegeven voor de activiteiten die op het programma stonden.

Een dag eerder vond een wandelmars plaats van het stichtingsgebouw naar de Molukse wijk. Dit ter herinnering aan het feit dat 65 jaar geleden circa 12.500 Molukkers vanuit Indonesië naar Nederland kwamen voor een 'tijdelijk' verblijf. De toenmalige KNIL-militairen en hun gezinnen waren op dienstbevel naar Nederland gehaald. Bij aankomst ontvingen zij echter een ontslagbrief. Zij voelden zich daardoor verraden. Aansluitend aan de tocht vond een kranslegging plaats bij het monument in de Molukse wijk en een kerkdienst, als eerbetoon aan de eerste generatie.

Geroepen door de klanken van de tifa, Molukse trommel, verzamelden dinsdag in alle vroegte vele bewoners van de Molukse gemeenschap en belangstellenden in Hoogeveen zich op de centrale ontmoetingsplaats in de Molukse woonwijk. Daar werd ceremonieel de vlag eerst in top gehesen en vervolgens halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken. Daarna ging de Molukse vlag opnieuw in top en werd de proclamatie voorgelezen in het Maleis en het Nederlands, gevolgd door het voordragen van een gedicht en het zingen van het Molukse volkslied. ’s Middags stonden er diverse creatieve kinderactiviteiten op het programma. Aan het begin van de avond werd de Molukse vlag wederom ceremonieel gestreken en gingen de avondactiviteiten verder in het stichtingsgebouw. De dag werd bijgewoond door mevrouw Soumokil, weduwe van mr. dr. C. Soumokil, president van de RMS van 1950 - 1966. Soumokil wordt door de Molukse gemeenschap gezien als het symbool van de Molukse strijd voor gerechtigheid in Indonesië.

De viering van 67 jaar RMS in Hoogeveen is een samenwerking tussen de 25 april groep, Stichting Salawaku, de Molukse kerken en Maluku Hoogeveen.

 

Vrijdag, 21 april 2017

Tamboer 50 jaar & The Brothers Timisela

De Tamboerzaal dreunde gisteren laat nog na.... het "AHAIEEEE" galmde na de voorstelling nog door tot aan de foyer, waar de ruim 400 bezoekers, onder het genot van een drankje en de vele hapjes, nog gezellig bleven nakletsen. Met de voorstelling "Enkeltje Toekomst", in navolging op de eerste theatervoorstelling "Het Geheim van de gebroeders Timisela" trekken de broers landelijk wederom volle zalen. Zo ook gisterenavond in De Tamboer in Hoogeveen, als onderdeel van het 50-jarig bestaan van het Hoogeveense theater. Het werd een avond met een lach en een traan. Tranen van het lachen, maar ook van herkenning en emotie, waarin onze (groot)ouders die in 1951 naar Nederland kwamen door de gebroeders op bijzondere en talentvolle wijze werd weergegeven. Het was wederom een feest (Ahaaaieeeee!!) van herkenning met verhalen over verbinding, betrokkenheid, emotie, bewustwording en vooruitkijken ('Het verleden kun je niet veranderen, maar neem het mee als onderdeel van je bestaan om te kunnen ontwikkelen en investeren in de toekomst')

 

Wij danken Henry Timisela, Joshua Timisela en hun gevolg voor hun komst naar Hoogeveen en wensen deze zeer getalenteerde Molukse broers veel succes en plezier met het vervolg van hun tour en alles wat op hun pad komt.

Wilt u ook een voorstelling van de gebroerder Timisela bijwonen (de laatste vindt plaats op 1 juli) ?
Bekijk dan de speellijst en boek uw tickets via: http://thebrotherstimisela.tumblr.com/

"Het tifageluid is de hartslag van de Molukse gemeenschap"
"Zolang er samen gegeten wordt, is er verbondenheid"

Madju!

 

Maandag, 17 april 2017

Paasactiviteit

Kleuren, verven, knippen, plakken, borduren, ... er werd gisteren gezellig geknutseld tijdens de Paasactiviteiten. Halverwege gingen de kinderen naar buiten om (hard gekookte en chocolade) eieren te zoeken. Bij terugkomst werd dit beloond met een koekje en wat drinken en werden de laatste knutselwerkjes gemaakt. Het was wederom een gezellig gebeuren.

Met dank aan Wozoco Ama Ina voor de faciliteiten, SWW voor de medewerking, Britta voor haar hulp en Gerda Tijssen voor het beschikbaar stellen van de leuke prijzen. En uiteraard dank aan de kinderen voor hun enthousiaste deelname en graag tot de volgende activiteit!

Vrijdag, 14 april 2017

Paasattenties voor de 1e generatie ouderen

Dit weekend hebben we paasattenties uitgedeeld aan de eerste generatie van (en aan de echtgenotes van wijlen) de Molukse ouderen om hen Fijne Paasdagen te wensen.
Op Goede Vrijdag, waar het lijden en het sterven van Jezus Christus herdacht wordt door het eten van brood en het drinken van wijn als een gedenkteken voor Zijn dood, nemen velen deel aan het Heilig Avondmaal.
Met Pasen staan we stil bij de weg die Jezus is gegaan, een moment van inkeer en bezinning. Na de opstand...ing van Jezus is doodgaan voortaan niet meer het einde van het leven: christenen geloven dat Jezus de dood heeft overwonnen.
Ook binnen de Molukse gemeenschap worden de deelname aan het Heilig Avondmaal en Pasen op een respectvolle manier ervaren en beleefd. Als blijk van waardering naar de eerste generatie die deze christelijke handeling/ritueel voortzetten en over hebben gedragen aan de volgende generaties maken wij een diepe buiging.

Met een korte huisbezoek en overhandiging van een Paasattentie wensten wij hen en hun families fijne Paasdagen.
Woorden van dankbaarheid en bemoediging en hun zegen hebben we van de ouderen mogen ontvangen, waarvoor we hen zeer erkentelijk zijn.

"Kasih berkat, dapat berkat"
"Pertamah terima, habis itu kasih. Terima kasih!"

Selamat Paskah! Fijne Paasdagen!

(Niet alle ouderen zijn afgebeeld)

 

Vrijdag, 31 maart 2017

Workshop 'kuping gadja' maken

Waar we in 2012 en 2013 in het kader van het 50-jarig bestaan van de Molukse wijk in Hoogeveen de verbinding zochten met de gemeentelijke basisscholen (o.a. hun bezoek aan onze tentoonstelling met een rondleiding in de Molukse wijk), wisten de basisscholen ons in 2015 en ook dit jaar weer te vinden.
Vandaag heeft Maluku Hoogeveen weer een workshop 'Molukse koekjes' mogen verzorgen op Chr. Daltonschool 't Kofschip in Hoogeveen.
Met veel plezier hebben de meester en leerlingen... van groep 6 'kuping gajah', oftewel olifantenoortjes, gemaakt. Na een korte introductie a.d.h.v. een PowerPoint-presentatie ("Waar liggen de Molukken eigenlijk, wat is de band tussen Nederland en de Molukken en wat doen wij in Nederland om onze cultuur in leven te houden?") gingen ze aan de slag met deeg, schilmesjes en deegrollers. Terwijl de koekjes hun goudgele kleur kregen in de warme olie, verspreidde zich een heerlijke geur in de hele school waar menig leerling (én juffen en meesters) op af kwamen.
Nadat iedereen geproefd had van de koekjes ("Ik vind ze echt vèt lekker!") mochten de leerlingen hun eigen koekjes meenemen naar huis.
Wij danken Rayvelino Jano en zijn klasgenoten voor de gezellige middag en graag tot een volgende keer!

 

Zaterdag, 25 maart 2017

Maluku Hoogeveen @ Heel HOOGEVEEN Bakt

Wat een gezelligheid was het gisteren in het overdekt winkelcentrum De Tamboerpassage in Hoogeveen. Hier vond voor de tweede keer "Heel Hoogeveen Bakt" plaats, georganiseerd door de ondernemers. Maar liefst 26 taartenbakkers waren aan het bakken geslagen. De taarten werden op smaak, samenstelling, originaliteit en uiterlijk beoordeeld door een vakkundige jury : bakkers Dick Bosman van De Soete Suickerbol en Rob Hooijer van Bakkerij Mulder, Annet en Floor Plaizier van Bakken met Plaizier, Sophie Bos en Helga Wensink van Bakkerij Hendrikus Bos en Jannette van Regteren van brasserie Van Regteren.

Naast de taartenbakwedstrijd werd er ook een cupcakewedstrijd voor de kinderen gehouden en waren er standhouders aanwezig. Net als vorig jaar was ook dit jaar Maluku Hoogeveen daar één van. Vele bekenden en geïnteresseerden wisten onze kraam te vinden met de vele lekkernijen. Binnen no-time waren de cucur, spekkoek, Molukse poffertjes, bapao's, loempia's en pasteitjes uitverkocht!

 

Wij danken Alie van Dalfsen-Spoelder en alle andere ondernemers van Winkelcentrum Tamboerpassage voor de organisatie en allen die snacks/koek/cake hebben afgenomen, voor de gezelligheid en belangstelling. Graag tot volgend jaar!

 

Zaterdag 11 maart 2017

NL Doet

Wat was het een gezellige, geslaagde en zonnige dag!
Tijdens NLdoet (weekend van vrijdag 10 en zaterdag 11 maart), de grootste nationale dag waar organisaties diverse vrijwilligersklussen uitvoeren, vonden er in heel het land verschillende werkzaamheden plaats. Zo ook in de Molukse wijk in Hoogeveen. De aanvraag om het ontmoetingsplein, het hart van de Molukse wijk, op te knappen werd door het Oranjefonds goedgekeurd en konden materialen en benodigdheden voor deze dag aangesc...haft worden.
Met een batterij aan vrijwilligers (jong en oud!) hebben we gezamenlijk het hele plein aangeveegd, de betegeling rondom de vlaggenmast en het monument schoongemaakt, rotzooi en rommel opgeruimd, onkruid gewied, de bloembakken gelakt en weer voorzien van nieuwe planten, genoten van een high tea en de dag afgesloten met pizza's!

Het is geweldig om te zien dat deze groep vrijwilligers de Molukse wijk en erfgoed, waar o.a. nog ouderen van de eerste generatie wonen, een warm hart toedraagt en zich voor deze dag hebben ingezet. Al dan niet op de dag zelf, dan wel in de voorbereiding. Getuige de respect- en eervolle manier waarop de (schoonmaak)werkzaamheden werden uitgevoerd bij en rondom het monument en de vlaggenmast, waar jaarlijks op 25 april ceremonieel de Molukse vlag wordt gehesen en bloemen worden gelegd, bevestigt het gevoel van respect voor onze (groot)ouders en voor datgene waar we voor staan en zijn.

Nu het ontmoetingsplein weer 'summer proof' is, maken wij graag van de gelegenheid gebruik een ieder, die zich op het plein begeeft, te verzoeken respectvol om te gaan met de materialen en beplanting op en rond het pleintje, de gemaakte rommel en afval te deponeren in de daarvoor bestemde afvalbakken en de behoefte van uw hond in een plastic zakje te doen en thuis af te voeren.

Wij danken een ieder die in de voorbereiding en op de dag zelf zijn/haar medewerking heeft verleend, dat we samen deze dag hebben doorgebracht en zien uit naar de volgende activiteit.

NLdoet 2017 in de Molukse wijk is geïnitieerd door Maluku Hoogeveen en mede mogelijk gemaakt door SWW, Kaum Ama Ama, smederijgroep Venesluis, Noorderbrug (Ama Ina) en uiteraard de vrijwilligers!

 

Dinsdag 14 februari 207

Valentijnsdiner

Afgelopen dinsdag 14 februari jl, op Valentijnsdag, vierde Stichting Actief Samenleven in Hoogeveen het 4-jarig bestaan. Reden voor een feestje en daarom ging Actief Samenleven op zoek naar dé vrijwilliger van het jaar 2017. Stille krachten die wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. Er werd een oproep gedaan om iemand, die altijd klaar staat voor een ander, te nomineren die deel mocht nemen aan het Valentijnsdiner. Maluku Hoogeveen heeft gehoor gegeven aan deze oproep! ...

Wij hebben gemeend usi/tante Ietje Aipassa te nomineren, omdat zij sinds de jaren '60, als 'kepala masa', voor zóveel Molukse families heeft gekookt. Altijd was zij op de achtergrond aanwezig om de lekkerste gerechten en de heerlijkste koek/cakes en snacks, samen met een team van usi's en tantes, voor te bereiden. Een verjaardag, doopfeest, belijdenisfeest, trouwerij, jubileum, overlijden of welke (feestelijke) aangelegenheid dan ook, usi/tante Ietje draaide haar hand er niet voor om : het coördineren, het halen van de boodschappen, het snijden van de véle kilo's vlees en groenten, het roeren in al die 'mega' pannen en ga zo maar door.

Van alle genomineerden werd tot onze grote vreugde ook usi/tante Ietje door de jury uitgenodigd om op Valentijnsdag te genieten van een heerlijk Valentijnsdiner bij Restaurant Heinrigs in Hoogeveen. Als introducé heeft usi/tante Ietje haar nicht Lesiputty Roos meegenomen en hebben zij samen met de 49 andere genodigden met hun aanhang genoten van een heerlijke drie-gangen diner.

Door haar gezondheid is usi/tante Ietje sinds enige tijd niet meer in staat om lange tijd in de keuken te staan, maar daarom niet minder gemeend om haar in het zonnetje te zetten. Namens vele Molukse families danken wij usi/tante Ietje voor haar jarenlange inzet en de vele smakelijke lekkernijen die van haar hand kwamen. Usi/tante Ietje staat voor ons symbool voor de vele andere usi's en tantes die we binnen onze Molukse gemeenschappen/wijken kennen, die jarenlang en wellicht nog steeds de taak als 'kepala masa' op zich hebben genomen of nog nemen. Voor hen maken we een diepe buiging en spreken we onze waardering en respect uit. Terima Kasih!

(Tijdens de avond werd overigens de 91-jarige Aly v.d. Sleen uit Hoogeveen uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar voor haar inzet in de Goede Herderkerk en buurtcentrum Het Knoooppunt).

 

Zaterdag 28 Januari 2017

Nieuwjaars activiteit

"Een knus en gezellig samenzijn" is de omschrijving die past bij de nieuwjaarsactiviteiten van afgelopen zaterdag in Wozoco Ama Ina. Maluku Hoogeveen heeft gehoor gegeven aan het verzoek van een aantal bewoners om wat meer 'reuring' in hun woonzorgcomplex te brengen, want uiteindelijk maakt ook dit deel uit van de Molukse wijk.
's Middags hebben we geknutseld (strijkkralen en een mobiel van schelpen) en 's avonds hebben we bingo gespeeld onder het genot van koffie/thee met p...isang goreng en tjutjur.
Elkaar ontmoeten, fysiek met elkaar aan tafel de verbinding te zoeken en bingo spelen is waardevol, dat is maar weer eens gebleken.
Na afloop riepen alle aanwezigen om dergelijke ontmoetingen frequenter te organiseren. En dat gaan we zeker doen (niet 's avonds, maar overdag), dus wordt vervolgd!

 

Wij danken de kinderen en bewoners voor hun enthousiaste deelname, Britta voor haar hulp, de anonieme sponsor voor het beschikbaar stellen van de prijzen en SWW en de Noorderbrug (waar locatie Ama Ina onderdeel van uitmaakt) voor hun medewerking.

 

Zaterdag 21 Januari 2017

Mini symposium "Ver weg en dichtbij" in De Wijk

Vandaag werd er in Ontmoetingscentrum De Havezate in De Wijk een feestelijk, interactief mini-symposium, gehouden. Deze werd georganiseerd door het netwerk Land van de Reest met als thema "Ver weg en dichtbij", waarbij ontmoetingen van vrouwen uit verschillende culturen centraal stond.
Na het welkomstwoord verzorgde de heer Prof. Dr. Paulus Huigen, hoogleraar culturele geografie, een inleiding met als titel “Kijken naar cultuurverschillen” en Yean Weerman vertelde vervolgen...s over het cultuurverschil voor haar als vrouw in Nederland en Cambodja.
Na een korte pauze werd er in kleine groepen met elkaar en in drie rondes met 20 vrouwen gesproken over hun ervaringen met andere culturen. Aan het mini-symposium hebben vrouwen direct en indirect (afkomstig) uit allerlei verschillende landen iets verteld over verschillen uit hun eigen cultuur en hun ervaringen met de Nederlandse cultuur, onder meer over onderwijs, mantelzorg, vriendschappen en vrijheid.

Tijdens de lunch werden interculturele gerechten geserveerd en de muzikale omlijsting werd verzorgd door 'leediezjee' Aaltsje Ypeij.

Ook Maluku Hoogeveen was voor dit symposium uitgenodigd, heeft haar medewerking verleend aan de hand van verhalen, presentaties, tentoonstelling en smakelijke traktaties en haar netwerk weer uitgebreid.

 

Zaterdag 31 december 2016

OLIEBOLLEN EN SNERT VERKOOP

Ook tijdens de afgelopen feestdagen heeft Maluku Hoogeveen het velen makkelijk gemaakt door de verkoop van eigengemaakt rijk gevulde snert en versgebakken oliebollen van professioneel oliebollenbakker Stefan Haaijer (y).

Wij danken iedereen (niet allemaal op de foto) die door het afnemen ervan een steentje heeft bijgedragen aan de activiteiten van Maluku Hoogeveen <3

(I.v.m. twee sterfgevallen en uit respect voor de families in rouw, hebben wij gemeend de foto's pas na de dag van begrafenis te plaatsen).

 KERSTATTENTIES 2016 1e GENERATIE OUDEREN

Zaterdagochtend 17 december jl. zijn we begonnen met het uitdelen van kerstattenties aan de eerste generatie (of aan de echtgenotes van wijlen de) Molukse ouderen om hen een Zalig Kerstfeest en een goed en gezond nieuwjaar te wensen.
Woorden van dankbaarheid en bemoediging en hun zegen hebben we van de ouderen mogen ontvangen, waarvoor we hen zeer erkentelijk zijn.

Ook een woord van dank aan Jan Koops van Koops Koffie die dit mede mogelijk heeft gemaakt. Terima Kasih Jan!

(I.v.m. het sterfgeval en uit respect voor de familie in rouw hebben we gemeend de foto's pas na de dag van begrafenis te plaatsen).

Zondag 27 november 2016

GEZAMENLIJKE KERKDIENST 65 JAAR MOLUKKERS IN NEDERLAND

Ihkv 65 jaar Molukkers in Nederland vinden er in den lande diverse activiteiten plaats. Zo ook in Hoogeveen olv Salawaku/comité 65 jaar Molukkers. Ter afsluiting van deze activiteiten vond er gisteren een kerkdienst plaats, mogelijk gemaakt door NGPMB mrt '53 met medewerking van NGPMB en GPM (Molukse protestantse kerken Hoogeveen) en Maluku Hoogeveen.

De dienst ving aan met de ontvangst van de Molukse ouderen - eerste generatie en met het zingen van het lied "Api Indjil" (Ev...angelisch Licht). De kaars werd symbolisch middels een fakkel aangestoken door echtpaar Seleky. De dienst werd geleid met mooie en bemoedigende woorden door dsa. C. Sahusilawane Carolina Taribuka.

Tifagroep Malouna olv Donnie Licumahua, Suling(fluit)groep Nafiri olv dhr. Frans Huwae, Organist Jan Ratuaman Fatbinan, Maranatha Singers, Suara Rebana-gezamenlijk gelegenheidskoor olv dhr. Anis Lopulisa en mevr. Leonora Lessil Loupatty verzorgden de muzikale, vocale en poëtische invulling. Een woord aan allen die zijn/haar bijdrage heeft geleverd.

Na de dienst werd onder het genot van koffie, thee en heerlijkheden gezellig nagepraat in de kerkunit. Onderwijl werd er een film getoond met fotomateriaal van de eerste generatie Molukkers in Hoogeveen.

 

Zaterdag 26 november 2016

SINT TRAKTEERT ...

Lieve kinderen,
Wat mooi dat jullie, ondanks een aantal afzeggingen, er toch zijn!
Want dat vinden de Sint en zijn pieten heel fijn!
Sint heeft het zó druk met zijn verjaardagsfeest
Maar gelukkig is hij ook hier in de Molukse wijk geweest!...
Sint en zijn pieten moesten er helaas weer gauw vandoor.
Zoveel cadeautjes, anders gingen ze dat niet redden hoor!
Ze zijn bij 5 bewoners geweest om de cadeautjes te verstoppen
Dus…. Ga van huis naar huis om aan te bellen of te kloppen
Niet rennen, maar loop rustig met elkaar in de pas
Beantwoord de vraag en doe het cadeautje in je tas!

(Met dank aan SWW, Ama Ina en bewoners die hun medewerking hebben verleend)

 

Vrijdag 11 november 2016

SINT MAARTEN

Wat een opkomst! Wat zijn er veel kinderen langs de deuren geweest bij de bewoners in de Molukse wijk in Hoogeveen.
En wat fijn dat velen gehoor hebben gegeven om een lichtje te branden zodat de kinderen wisten dat ze konden aanbellen.
Om 17.30 uur arriveerden de eerste kinderen met hun ouders op het pleintje en werden ze in groepjes gedeeld zodat er in elke straat een groepje kon beginnen.
Gewapend met tas en veelal een zelfgemaakte lampion trokken de kinderen al zingend v...an deur tot deur. En dat werd beloond met snoep, chocola en mandarijntjes. Veel bewoners hadden zelfs veel moeite gedaan om boterhamzakjes royaal te vullen met lekkers.
Gelukkig bleef het droog, maar wat was het koud... brrr... De warme chocolademelk was daarom voor menig een aangename afsluiting van de avond.

Sint Maarten 2016 is mede mogelijk gemaakt door Stichting Welzijnswerk Hoogeveen en Albert Heijn Offerein de Weide, waarvoor dank!

 

Zondag 23 oktober 2016

MOLUKSE MIDDAG HOLLANDSCHEVELD

Op uitnodiging van het dorpscentrum 't Anker in Hollandscheveld verzorgde Maluku Hoogeveen afgelopen zondag een gezellige Molukse middag.
De belangstellenden konden tijdens deze middag (nader) kennis maken met de Molukse cultuur. 
Na het welkomstwoord volgde een presentatie met daarbij in verkorte versie informatie en de geschiedenis over de Molukken en de komst van de Molukkers naar Nederland. Aansluitend werden korte filmpjes vertoond van de eerste generatie Molukkers uit Hoogeveen, menari lenso en menari krans. Mama dapur, usi/tante Rosa de Queljoe-Leasa nam vervolgens het woord en gaf op enthousiaste wijze tekst en uitleg over het maken van wadji, Molukse poffertjes en pisang goreng. 
Tijdens de pauze kon van al het lekkers geproefd worden (het was heerlijk!) en volgde daarna de klederdrachtshow en werden via het scherm nog meerdere fraaie Molukse kledingstukken getoond. De middag werd muzikaal en vocaal ingevuld o.l.v. de familie Manuputtij met traditionele Molukse lagu2 met de gebruikelijke gandong é als afsluiting. 
De reacties waren erg positief.

Maluku Hoogeveen spreekt haar dank uit aan het dorpscentrum 't Anker in Hollandscheveld voor de uitnodiging en is er trots op dat we met elkaar de Molukse cultuur ook op deze wijze in ere houden.

Uiteraard een woord van dank aan een ieder die op de achtergrond en tijdens de middag zijn/haar medewerking heeft verleend.

 

Zaterdag 22 oktober 2016

MOLUKSE AVOND ASSEN

Tijdens een sfeervolle avond in Maluku-style die verzorgd werd door lokale Molukkers uit Assen, Bovensmilde en Hoogeveen vond gisteren in Theater De Nieuwe Kolk in Assen een gezellige Malam Maluku plaats. Op theatrale wijze werden onder meer de Molukse cultuur en traditie doorgegeven, uitgedragen en werd de verbinding gemaakt met andere culturen. Een aaneenschakeling van muziek, zang, dans en poëzie afgewisseld met korte sketches door acteurs van Theater DeltaDua.
De voorstelling werd muzikaal en vocaal begeleid door muziekensemble Teman Teman en waren er tussentijds optredens van de danseresjes van Nona2 Amboina, Zangkoor Adaya, zangeres-danseres Shanice Aponno, Dansgroep Ina Kura Ama en artiest-muzikant Jooz Pentury.

Na de theatershow ging het gezellig verder in de foyer waar gedanst werd op de muzikale klanken van DJ-koppel, Nosyki, DJ Miguell Kaidel en Bandje van Stavoren Elly Usmany Unitli Ptrck Utl

Maluku Hoogeveen dankt de organisatie en de artiesten voor de gezellige avond. Fijn dat Maluku Hoogeveen Gita LopulisaDelailah de LimaMelanie Tuasuun tijdens deze avond haar medewerking heeft mogen verlenen en in de toekomst zullen we elkaar zéker nog eens treffen!

 

Zondag 5 juni

GEZAMENLIJKE KERKDIENST

Ibadah bersama geredja2 Maluku di Hoogeveen
Gezamenlijke dienst Molukse kerken Hoogeveen

Atas nama Yayasan Maluku Hoogeveen kami hendak memberitahukan: Terima kasih sangat banyak untuk kata2 yang indah dan mendorong mengenai kegiatan2 dari organisasi Maluku Hoogeveen yg telah diucapkan dalam doa oleh pendeta Corry Sahusilawane dalam layanan ibadah bersama pada hari minggu yang baru lalu.

...

Namens stichting Maluku Hoogeveen willen wij u op de hoogte stellen: Heel veel dank voor de mooie en bemoedigende woorden in het gebed tijdens de gezamenlijke kerkdienst afgelopen zondag door dsa Corry Sahusilawane omtrent de activiteiten van de organisatie van Maluku Hoogeveen.

 

Zaterdag 4 juni 2016

PESTA! 

'Wat een feest! Wat een gezelligheid! Wat een geweldige sfeer!' PESTA! (feest) is succesvol verlopen afgelopen weekend in theater De Tamboer

De organisatie van Maluku Hoogeveen kan hier tevreden op terugkijken. Tijdens deze dag konden bezoekers genieten van de Molukse cultuur die gevuld was met diverse zang-, dans- en muziekgroepen.

De dag begon met kinder- en ouderenactiviteiten die goed zijn bezocht. Diverse standhouders met gadgets, merchandise en uiteraard lekker eten ontbraken deze dag niet. Het avondprogramma werd traditioneel geopend met een krijgsdans, de tjakalele, die voornamelijk door (jonge)mannen werd uitgevoerd. De krijgers, Alifoeroe genaamd, zijn bewapend met de Parang Salawaku (zwaard en schild) of met Pana-pana (pijl en boog). De krijgsdans werd vroeger opgevoerd toen de mannen ten strijde trokken en wordt tegenwoordig vooral bij speciale ceremonies opgevoerd. Er werd een dance-act opgevoerd van Urban Unity, de populaire Hoogeveense band Balance verzorgde een spetterend optreden en werd de avond afgesloten met door Bandje van Stavoren, met voornamelijk Molukse talentvolle vocalisten/muzikanten uit onder andere Hoogeveen.

Tentoonstelling

 

Tijdens de avond werd er eveneens een lelang (veiling) gehouden waar diverse heerlijkheden en fraaie artikelen en kledingstukken onder de hamer gingen. Gedurende de dag konden bezoekers de tentoonstelling in de expo-ruimte bezichtigen waar informatie over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland te vinden is, alsmede info en fotomateriaal over Molukkers in Hoogeveen en Molukse voorwerpen, accessoires en gebruiksvoorwerpen.

De tentoonstelling is tot en met 15 juli voor belangstellenden toegankelijk.

 

 

Maandag 25 april 2016

RMS Hari Proclamasi

's Middags organiseerde Maluku Hoogeveen de kinderactiviteiten. Het was een zeer geslaagde middag. Maar liefst 25 kinderen hebben hieraan deelgenomen en hebben zij ieder een regenmaker gemaakt. Met tussendoor wat drinken, wat lekkers en buiten spelen met het speelmateriaal uit de Zoembus. De gezellige middag werd afgesloten met broodjes knakworst. Maluku Hoogeveen dankt alle kinderen voor hun deelname, de aanwezige papa's, mama's en grote broers Quintus de Lima en zussen voor hun medewerking en de koster Philippus Latulola van de Maranthakerk.

Deze middag werd mede mogelijk gemaakt door de initiatiefgroep 25 april, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Warisan Jajan Serba Ada en ouders/vrijwilligers Gita LopulisaLittle JackyMarleen LopulissaHaroen DjababoeMichael Laturake, Latoya Ruben, Noël Munster en Denise Koster

 

Zondag 17 april 2016

CASCADERUN

De Cascaderun in Hoogeveen zit er weer op! De hardloopwedstrijd werd dit jaar alweer voor de tiende keer gehouden, waar maar liefst ruim 8500 lopers aan hebben deelgenomen. Vele bekende gezichten kwamen voorbij, die langs de route enthousiast werden aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Op diverse plekken langs het parcours zorgden bandjes en orkestjes voor de gezellige muzikale en sfeervolle klanken. Het zonnetje liet zich af en toe zien, maar maakte helaas ook plaats voor regen en hagel. Dat mocht de pret niet drukken, aangezien vele hardlopers dik tevreden zijn met hun behaalde eindtijd bij de finish. Top hoor! 

De tiende editie van de Cascaderun wordt vanavond afgesloten met een spectaculair eindfeest in het centrum van Hoogeveen. Wij danken het Maluku Hoogeveen Cascaderun Hardloopteam voor hun inzet en enthousiasme. Helaas moesten een aantal hun deelname annuleren wegens blessures of anders. Respect voor alle deelnemers, jong en oud! Graag tot volgend jaar!

 

Zaterdag 16 april 2016

HEEL HOOGEVEEN BAKT

Wat een gezelligheid was het vanmiddag in het overdekt winkelcentrum De Tamboerpassage in Hoogeveen. Hier vond vandaag voor het eerst "Heel Hoogeveen Bakt" plaats, georganiseerd door de ondernemers. Maar liefst 42 taartenbakkers waren aan het bakken geslagen. De taarten werden op smaak, samenstelling, originaliteit en uiterlijk beoordeeld door een vakkundige jury. In de jury zaten Sarena Solari, de beste thuisbakster van Nederland 2015. Evenals Jarno Eggen van sterrenrestaurant De Groene Lantaarn, Kim Stellingwerf, Hoogevener van het Jaar 2015 en de Hoogeveense bakkers : Bakker Bos, Bosman, Plaizier en Mulder.
Naast de taartenbakwedstrijd werd er ook een cupcakewedstrijd voor de kinderen gehouden en waren er standhouders aanwezig, zo ook Maluku Hoogeveen ism Mama Dapur en Wajasera Pesona. Vele bekenden en geïnteresseerden wisten onze kraam te vinden en vonden de zakjes kuping gadjah, Molukse poffertjes, kue lapis en koningskroon gretig aftrek. 
Wij danken de ondernemers van De Tamboerpassage voor de organisatie en allen die koek/cake hebben afgenomen. De bedoeling is, gezien het succes en enthousiasme, dat het bakfestijn ook volgend jaar weer zal plaatsvinden! En dan is Maluku Hoogeveen er weer bij!

 

Woensdag 23 maart 2016

KNUTSELMIDDAG VOOR PASEN

Knutselen, wat lekkers met wat drinken, eieren zoeken en verven, buiten spelen en lekkere pannenkoeken en poffertjes eten. Kortom... een en al gezelligheid op de woensdagmiddag voorafgaand aan Paasweekend. Mede dankzij het goede weer kan Maluku Hoogeveen weer terugkijken op een geslaagde en gezellige kinderactiviteit. 

Met dank aan Wozoco Ama Ina voor de faciliteiten, SWW en aanwezige ouders voor de ondersteuning en medewerking. En uiteraard dank aan de kinderen voor hun enthousiaste deelname, nog een fijn Paasweekend en graag tot de volgende activiteit.

Donderdag 4 februari 2016

CMV PASSAGE te Staporst

 

Op uitnodiging van de Christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging Passage afdeling Staphorst-Rouveen verzorgde Maluku Hoogeveen mmv vrijwilligers afgelopen donderdagavond een Molukse avond.
Een aantal leden van cmv Passage uit Staphorst en Rouveen konden tijdens deze avond (nader) kennis maken met de Molukse cultuur.
Na het welkomstwoord en een gedicht volgde een presentatie met daarbij in verkorte versie informatie en de geschiedenis over de Molukken en de komst van de Mo...lukkers naar Nederland. Aansluitend werd de menari lenso obv tifa uitgevoerd en kreeg daarna mama dapur, usi/tante Rosa de Queljoe-Leasa, het woord. Zij gaf op enthousiaste wijze en aan de hand van een eigengemaakt filmpje, tekst en uitleg over het maken van wadji, kue gojang en spekkoek.
Tijdens de pauze kon van al het lekkers geproefd worden (het was heerlijk!) en volgde na de pauze de klederdrachtshow en werden via het scherm nog meerdere fraaie Molukse kledingstukken getoond. De avond werd vocaal ingevuld met traditionele Molukse lagu2 met de gebruikelijke gandong é als afsluiting.
Zowel de menarigroep als het gospelkoor Api Indjil waren door vakantie en omstandigheden niet voltallig aanwezig, maar dat mocht de pret niet drukken. De reacties waren erg positief.

Maluku Hoogeveen spreekt haar dank uit aan cmv Passage afdeling Staphorst-Rouveen voor de uitnodiging en is er trots op dat we met elkaar de Molukse cultuur op verschillende wijze in ere houden.

Uiteraard een woord van dank aan een ieder die op de achtergrond en tijdens de avond zijn/haar medewerking heeft verleend.

 

Donderdag 31 december 2015

TERIMA KASIH!
Hartelijk dank!

 

Maluku Hoogeveen kan tevreden zijn na een zeer geslaagde verkoopactie! Wat zijn er veel oliebollen, kue semprong en liters snert verkocht. Geweldig! Hartelijk dank!
Ook een woord van dank aan diegenen die een vrijwillige bijdrage hebben gedoneerd.
Het is hartverwarmend te weten dat velen de activiteiten van Maluku Hoogeveen waarderen en ondersteunen.

 

Nogmaals dank en voor straks een gezellige jaarwisseling!

Woensdag 11 november 2015

SINT MAARTEN

Wat een opkomst! Wat zijn er veel kinderen langs de deuren geweest bij de bewoners in de Molukse wijk in Hoogeveen.  En wat fijn dat velen gehoor hebben gegeven om een lichtje te branden zodat de kinderen wisten dat ze konden aanbellen.
Om 17.30 uur arriveerden de meeste kinderen met hun ouders op het pleintje en werden ze in groepjes gedeeld zodat er in elke straat een groepje kon beginnen.
Gewapend met tas en veelal een zelfgemaakte lampion trokken de kinderen al zingend van deur tot deur. En dat werd beloond met snoep, chocola en mandarijntjes. Veel bewoners hadden zelfs veel moeite gedaan om royale boterhamzakjes te vullen met lekkers.
"Volgend jaar weer" klonk het links en rechts. En dat gaan we zeker doen én met een afsluiting.

Dus reserveer vrijdag 11 november 2016 alvast maar in je agenda!

 

Zondag 27 september 2015

HIGH TEA 50 plus

Wat was het gezellig tijdens de 'high tea' in Wozoco Ama Ina. De ouderen en andere gasten genoten, lekker bij een kopje koffie of thee, van al het lekkers wat er voor hen was klaargemaakt.
Onderwijl werden er vier bingorondes gespeeld en een loterij gehouden.
Bij vertrek ontving een ieder een gevuld tasje om thuis nog eens na te genieten van de heerlijkheden.

Gezien de lieve en lovende reacties is dit zeker voor herhaling vatbaar!

De high tea is mede mogelijk gemaakt door Wozoco Ama Ina, SWW, Karin Seiger, usi/tante Lot Lopulisa, usi/tante Mien Laturake, Hans Botterfik, Siete Postema en andere (getagde) vrijwilligers.

 

 

Zaterdag 29 augustus 2015

KNUTSELMIDDAG

Omdat het kinderkamp in juli werd geannuleerd wegens de extreme weersomstandigheden heeft Maluku Hoogeveen zaterdag 29 augustus alsnog een gezellige kindermiddag georganiseerd.
Onder een stralend zonnetje gingen de kinderen aan de slag met creatieve en sportieve bezigheden.
Tussendoor veel drinken en gezellig met zn allen aan de warme maaltijd.
Maluku Hoogeveen dankt alle kinderen voor hun enthousiasme, de vrijwilligers voor de op- en afbouw, vliegerclub Radja Udarah en SWW Hoogeveen. 
Graag tot de volgende keer!

 

KINDERKAMP UITGESTELD!!!

I.v.m. de weersverwachting is er een negatief advies uitgegaan m.b.t. het organiseren van activiteiten, etc.
Het kinderkamp zal daarom verplaatst worden naar een nader te bepalen weekend.

 

 

 

 

 

Zaterdag 30 mei 2015

MULTICULTURELE WERELDMARKT MEPPEL

Even leek het een sombere dag te worden door de vele regeldruppels die in de ochtend vielen, maar bij aanvang van de markt liet de zon zich zien. Een sfeervolle dag waar verschillende nationaliteiten zich presenteerden en de nodige verkoopwaar aan de man brachten. Op en bij het podium traden vocale en muzikale artiesten op, alsmede diverse dansgroepen. Op uitnodiging van de organisatie was ook Maluku Hoogeveen tijdens deze dag aanwezig met een verkoopstand. De verkoop van saté, loempia, pasteitjes en lumper verliep naar volle tevredenheid.De opbrengst komt wederom ten goede van de activiteiten die door Maluku Hoogeveen georganiseerd zullen worden.

Woord van dank aan cateringbedrijf Wajasera Pesona uit Hoogeveen en de organisatie "Wereld van vrouwen" uit Meppel.

 

Zaterdag 25 april 2015

HARI PROCLAMASI

De Molukse gemeenschap vierde dat 65 jaar geleden de Republiek der Zuidmolukken (Republik Maluku Selatan) werd geproclameerd. Een belangrijk onderdeel en moment van samenkomst van de Molukse gemeenschap, ook in Hoogeveen, is de jaarlijkse viering van de Republik Maluku Selatan (RMS). Met het hijsen van de RMS-vlag bij zonsopkomst, gepaard met veel militair ceremonieel, werd het officiële startsein gegeven. 

Geroepen door de klanken van de tifa, Molukse trommel, verzamelden in alle vroegte vele bewoners van de Molukse gemeenschap in Hoogeveen zich op de centrale ontmoetingsplaats in de Molukse woonwijk. Daar werd de vlag eerst in top gehesen en vervolgens halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken. Daarna ging de Molukse vlag opnieuw in top en werd de Proclamatie voorgelezen in het Maleis en het Nederlands, gevolgd door het zingen van het Molukse volkslied.

Deze ceremonie vond plaats in aanwezigheid van mevrouw Soumokil, weduwe van mr. dr. C. Soumokil, president van de RMS van 1950 - 1966. Mevrouw Soumokil werd tot slot in de gelegenheid gesteld om te spreken tot de aanwezigen.

’s Middags stonden er diverse creatieve en sportieve kinderactiviteiten op het programma. Even leek het erop dat de buitenactiviteiten letterlijk in het water zouden vallen, maar het bleef enkel bij een paar regendruppels.
Op het pleintje werd een voetbaltoernooitje o.l.v. de Molukse voetbalclub FC Tunas gehouden. Andere kinderen vermaakten zich weer met het speelmateriaal uit de Zoembus van SWW.
De middag werd afgesloten met een fraai potje voetbal tussen de huidige en voormalige spelers van de voetbalclub.

Voordat het avondprogramma van start ging, werd er een minuut stilte in acht genomen en legden de eerste generatie Molukse ouderen traditiegetrouw bloemen bij het Moluks monument. 
Naast afgevaardigden van de Molukse kerken en organisaties was vm. wethouder de heer Schouten ook hierbij aanwezig en sprak zijn waardering en respect uit voor de Molukse samenleving. Schouten is, vanaf begin jaren 80, zestien jaar wethouder geweest en heeft in die jaren veel betekend voor de Molukse gemeenschap in Hoogeveen. Onder begeleiding van de Molukse dans- en tifagroep werden de ouderen en genodigden begeleid naar de tent waar de warme maaltijd werd geserveerd. Vlak voor zonsondergang werd de Molukse vlag ceremonieel gestreken. Hierna werd de avond verder ingevuld met muziek en zang en waren er diverse maaltijden en hapjes verkrijgbaar. 

De festiviteiten rondom het 65-jarig bestaan van de RMS in Hoogeveen zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Welzijnswerk Hoogeveen en diverse sponsoren uit Hoogeveen e.o.

 

Zondag 19 april 2015

CASCADERUN

De negende Hoogeveense Cascaderun is weer een feit! Het was een prachtige dag, want wat kwamen er vele bekende deelnemers aan deze hardloopwedstrijd voorbij, alleen maar enthousiaste toeschouwers en sfeervolle klanken langs de route en het zonnetje liet zich de hele dag zien.
Petje af voor alle deelnemers, jong en oud! Vanavond lekker met de beentjes omhoog en nagenieten van dit gezellige en goed georganiseerd Hoogeveens evenement.

Voor de tiende Cascaderun in april 2016 begint Maluku Hoogeveen in oktober dit jaar met de eerste voorbereidingen. Meer info volgt tzt.

 

Zondag 8 maart 2015

JEUGDDIENST

Zondag 8 maart vond er een jeugddienst plaats in de Maranathakerk in Hoogeveen, met als thema "Kom er ook bij!". Kinderen van verschillende leeftijden waren met hun ouders, grootouders en andere belangstellenden gekomen. De dienst werd geleid door dominee Theo Pattinasarany die een mooie en creatieve overdenking aan de hand van het thema meegaf aan de kinderen. 
Naast gebed, schriftlezing en de tien mooie zinnen van God (moderne versie van de tien geboden) werd de dienst muzikaal en vocaal ingevuld, waarbij een ieder werd uitgenodigd om mee te zingen en zelfs met een muziekinstrument mee te doen. 
Na afloop was het gezellig napraten in de kerkunit met drinken en wat lekkers.

De organisatie kijkt met een hartverwarmend gevoel terug op deze jeugddienst en gezien de vele reacties zal er ongetwijfeld een volgende jeugddienst komen.

Maluku Hoogeveen bedankt de volgende personen voor hun bijdrage/medewerking: dominee Theo Pattinasarany, de muzikale/vocale begeleiding Suus Dalebout-TehupuringRatuaman FatbinanDaantje Tanalepy en Mig Aka Brani Manusama, muzikale/vocale bijdrage Daryl Tanalepy en Yentl Lesimanuaja, de vrijwilligers in de keuken usi/tante Lot Lopulisa, usi/tante Henny Munster en Jett Lopu en de beheerscommissie van de Maranathakerk.

 

 

Zaterdag 31 januari 2015

AMBON AVOND

En weer kan Maluku Hoogeveen terugkijken op een geslaagde activiteit. Ambon Avond 2015 was voor menig bezoeker een gezellig weerzien en gezien de vele enthousiaste reacties is deze avond ook voor hen voor herhaling vatbaar. 
De standhouders hadden van tevoren hun verkoopwaar uitgestald en zijn ook tevreden over deze avond. Nadat de ouderen (helaas waren er een paar afzeggingen ivm ziekte) van huis waren opgehaald werden zij eerst ontvangen met koffie/thee en kon de bingo beginnen. Er werden vier rondes gespeeld waar € 15 viel te winnen en de superronde met € 50 als prijs. Sulinggroep Nafiri uit Hoogeveen bracht vier wijsjes ten gehore en volgde daarna de Babargroep met dans (seka) en zang. Het bestuur van FC Tunas was aanwezig om zich te presenteren en leden te werven. De Molukse gemeenschap in Hoogeveen is er trots op dat de betreffende heren FC Tunas, na een lange tijd van stilte, weer nieuw leven in hebben geblazen. De avond werd vervolgens muzikaal ingevuld door de band Ada Nipa uit Appingedam en DJ MixMasterMax. De organisatie is verheugd dat de Molukse gemeenschap in/uit Hoogeveen en/of daaraan verwant uit zowel de Molukse wijk Venesluis als wel uit de Hoogeveense wijken Krakeel en de vm. Nachtegaal mekaar op deze Ambon Avond mochten treffen.
Bezoekers, standhouders, security, geluidsmensen, muzikanten, artiesten, etc. hartelijk dank voor de belangstelling, bijdrage en medewerking. 
Maluku Hoogeveen dankt de volgende sponsoren die Ambon Avond 2015 mede mogelijk hebben gemaakt : http://mfcdemagneet.multifunctionele-accommodaties.nl, www.urconsultant.meKlussenbedrijf Arno Pattynama en Snackbar Likkepot.

Zie ook:

http://www.krantvanhoogeveen.nl/…/30…/ambon-avond-venesluis/

http://www.regiohoogeveen.nl/…/Gezellige-ontmoetingen-tijde…

 

Maandag 19 januari 2015

MOLUKSE ORGANISATIES IN GESPREK MET GEMEENTE HOOGEVEEN

Op initiatief van de Molukse mannenpraatgroep Kaum Ama Ama vond gisteren een gesprek plaats met de Hoogeveense wethouders de heren Steenbergen (Gemeentebelangen) en Giethoorn (Zorg op maat en Bruisend Hoogeveen) en beleidsambtenaar de heer Fokkes. Bij dit gesprek waren andere Molukse organisaties in Hoogeveen vertegenwoordigd, waar onder de bewonerscommissie Maluku Maju, werkgroep Maluku Hoogeveen en Orde en Toezicht. Het gesprek werd begeleid door de heer dr. E. Rinsampessy, sociaal en cultureel antropoloog en directeur van de Stichting Muhabbat.

Beide partijen hebben reeds geruime tijd een goede verstandshouding en in het kader daarvan heeft dit gesprek plaatsgevonden. Hierin zijn o.a. de ontwikkelingen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar weergegeven en wat er dit jaar op de agenda staan. Tevens is besproken wat de gemeente ook in 2015 zou kunnen betekenen voor deze Molukse organisaties in Hoogeveen.

Ter afsluiting van het goede gesprek heeft Maluku Hoogeveen gemeend het fotoboek van '50 jaar Molukse wijk Hoogeveen' aan de heren te overhandigen (zie foto). Mede door steun en medewerking van de gemeente was dit een geslaagd gebeuren waar de Molukse gemeenschap in Hoogeveen met veel plezier en blijdschap op terugkijkt. De heren Steenbergen, Giethoorn en Fokkes hebben het boek met enthousiasme in ontvangst genomen en bevestigd dat deze bij de verzameling van (foto)boeken, die betrekking hebben op Hoogeveen, toegevoegd zal worden.

 

Maandag 5 januari

NIEUWJAARSRECEPTIE GEMEENTE HOOGEVEEN

De gemeente Hoogeveen hield de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de Burgerzaal van het gemeentehuis voor alle Hoogeveners en in Hoogeveen actieve organisaties. Ook de Molukse gemeenschap / organisaties in Hoogeveen was wederom hierbij vertegenwoordigd.  
De burgemeester hield zijn nieuwjaarspeech, gaf een korte terugblik op bepaalde gemeentelijke gebeurtenissen, kondigde enkele noemenswaardigheden aan voor dit jaar en noemde meerdere malen het 'goede vertrouwen' dat hij heeft in de plannen die dit jaar op het programma staan. 

Tijdens de bijeenkomst werd eveneens bekend gemaakt wie de titel 'Hoogevener van het jaar' mag dragen. De keuze is gevallen op de 18-jarige Vivianne Miedema, prof-voetbalster bij Bayern München en geboren en getogen in Hoogeveen.

 

Donderdag 1 januari

GELUKKIG NIEUWJAAR / SELAMAT TAHUN BARU!!!

Het nieuwe jaar is vannacht na het afsteken van het (vele vele kleurrijke!) vuurwerk in de Molukse wijk Hoogeveen feestelijk ingeluid. Op het verlichte pleintje was het gezellig vertoeven bij het prieeltje en in/bij de partytenten. Muziek, snert, gehaktballen, snack-namu2, champagne, wijn, thee, vuurtje én gezelligheid! Prima ingrediënten om met elkaar het nieuwe jaar in te gaan.

Maluku Hoogeveen wenst iedereen een goed en gezond nieuwjaar, dankt een ieder voor zijn/haar komst, voor zijn/haar (financiële) bijdrage en hoopt ook een ieder weer terug te mogen zien tijdens de activiteiten die in 2015 op het programma staan!

Nieuwjaars-pleinfeest is mede mogelijk gemaakt door Wozoco Ama Ina en Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW).